KETO DIET AND SPORT

KETO DIEET EN SPORT

 

Voeding voor sporters is essentieel. Keto-dieet en sport lijken misschien een niet al te overtuigende combinatie, maar recente onderzoeken laten zien hoe dit soort dieet interessante toepassingen in de sport kan hebben.

Het is echter noodzakelijk om duidelijk te maken dat een goed en gezond dieet voor sportbeoefenaars essentieel is, omdat dit zowel de kwaliteit als het prestatieniveau kan beïnvloeden.

Wat is een keto-dieet?

Het Keto-dieet is een voedingsregime dat wordt gekenmerkt door een verminderde inname van koolhydraten, een normale eiwitinname en een aanzienlijke toename van de vetconsumptie. Het adopteren van een dergelijk dieet veroorzaakt een aantal belangrijke veranderingen in het gebruik van energiesubstraten.

keto diet

Hier is hoe het Keto-dieet werkt:

  • Door minder koolhydraten te eten en daardoor de beschikbaarheid ervan te verminderen, wordt het lichaam gedwongen zijn glycogeenreserves uit te putten en vetzuren en ketonlichamen te gaan gebruiken die in de lever worden geproduceerd.
  • Het lichaam heeft een korte aanpassingsperiode nodig om effectief op dit dieet te kunnen reageren. Dit varieert van persoon tot persoon en varieert doorgaans van 2 tot 4 weken. In deze eerste fase is er geen significant gewichtsverlies.
  • Na 3-4 weken keto-dieet worden vetzuren het favoriete substraat in de spieren, terwijl ketonlichamen verantwoordelijk zijn voor het voldoen aan de energiebehoeften van het centrale zenuwstelsel. Dit leidt tot een reeks aanpassingen waarbij verschillende organen en weefsels betrokken zijn, maar er is geen sprake van verlies van spiermassa door de continue, goed gekalibreerde eiwitinname.

Een keto-dieet bepaalt een reeks aanpassingen op het niveau van de verschillende organen en weefsels die het lichaam in feite vatbaar maken voor het gebruik van lipiden als bron van preferentiële energie. Tegelijkertijd is er, als de eiwitinname goed gekalibreerd is, geen verlies van spiermassa, wat helaas zeer vaak voorkomt bij andere dieetmodellen.

Combinatie tussen keto-dieet en sport

Keto-dieet en sport kunnen tegenstrijdig lijken, gezien de grote vraag naar substraten die ontstaat tijdens fysieke activiteit. Ketose kan echter het gebruik van andere energiesubstraten op spierniveau aanmoedigen.

Een langdurig en intensief lichamelijk werk leidt tot een toename van het gebruik van vetzuren op spierniveau en een aanzienlijke toename van de concentratie van ketonlichamen, een indicatie dat ketose een reëel antwoord is op situaties van "energiecrisis".

De hoge beschikbaarheid van ketonlichamen tijdens een ketogeen dieet kan het gebruik van deze moleculen en vetzuren op het niveau van de mitochondriën, de cellulaire organellen die de energie produceren die nodig is voor lichaamsbeweging, aanmoedigen, met besparingen op de beschikbare glycogeenvoorraden, noodzakelijk voor betere prestaties.

Vetzuren en ketonlichamen zijn ook zeer energie-efficiënte substraten en kunnen meer spierarbeid garanderen met dezelfde verbruikte zuurstof in vergelijking met glucose of pyruvaat, waardoor de duur van de prestaties zelfs bij hoge intensiteiten kan worden verlengd.

Het keto-dieet voor een sporter is uiteraard ontworpen om de eiwitten te leveren die nodig zijn voor spierherstel na een prestatie. Het veroorzaakt echter een toestand die zeer vergelijkbaar is met die welke optreedt tijdens vasten, met aanzienlijke wijzigingen in verschillende belangrijke cellulaire metabolische routes. Tijdens een keto-dieet, zoals bij intermittent fasting, worden enkele belangrijke moleculen geactiveerd, die in een reeks cascadereacties de transcriptie bepalen van genen die coderen voor eiwitten die betrokken zijn bij het transport van vetzuren, in hun oxidatie- en ATP-productieprocessen. Dit is duidelijk een gunstige situatie voor degenen die duursporten beoefenen en aanzienlijk profiteren van de grotere beschikbaarheid van substraten voor spierarbeid.

Tegelijkertijd bepaalt een toestand van ketose de remming van een andere belangrijke metabolische route, die wordt gemedieerd door IGF-1, AKT en mTOR, een beslissende manier voor het herstel en de groei van de spier die de metabolische en mechanische spanningen volgt die worden bepaald door de sportactiviteit. . Het is daarom moeilijk om spiergroei te bereiken tijdens een dieet van dit type: wie koste wat het kost hypertrofie zoekt, moet zich noodzakelijkerwijs tot andere soorten voeding wenden.

Het keto-dieet brengt geen krachtverlies met zich mee. Bij voldoende eiwitinname is er geen noemenswaardige kracht- en krachtdaling en blijft de spiermassa van de sporter behouden dankzij het reddende effect bij het gebruik van eiwitten dat tijdens ketose wordt waargenomen. Ketonlichamen en vetzuren worden geproduceerd en gebruikt in hoeveelheden met een verminderd eiwitkatabolisme voor energiedoeleinden, maar tegelijkertijd moet de consumptie van een goede hoeveelheid eiwit voldoende stimulatie van de route die bij mTOR hoort in stand houden, een factor die ervoor zorgt dat het mogelijk om spiermassa te behouden ondanks een dieet.

Keto dieet en sport: enkele nuttige tips

Keto-dieet en sport kunnen goed samengaan, zolang de doelstellingen die de sporter wil bereiken duidelijk zijn. De twee belangrijkste toepassingen van het keto-dieet in de sport houden verband met:

  • verbetering van de lichaamssamenstelling, met vermindering van de vetmassa zonder merkbare afname van de spiermassa;
  • verbetering van het vermogen om substraten op spierniveau te gebruiken, in het bijzonder verhoogde efficiëntie bij het gebruik van vetzuren.

keto diet and sport

Bovendien kan het keto-dieet helpen de atleet gefocust, attent en responsief te houden, zonder verlies van het concentratievermogen en een verslechtering van de stemming te veroorzaken, vervelende gevolgen die vaak gepaard gaan met andere regimes met een verminderde energie-inname.

Het Keto-dieet staat ver af van het mediterrane dieet of andere evenwichtige en gezonde diëten, omdat het zorgvuldig moet worden bestudeerd om aan de voedingsbehoeften van het individu te voldoen en mogelijke bijwerkingen te voorkomen. Dit is de reden waarom een doe-het-keto-dieet absoluut niet wordt aanbevolen.

Wil je meer voedingsinformatie weten over het keto-dieet? Boek uw gratis voedingsadvies met onze deskundige voedingsdeskundigen.


laat een reactie achter