PLANT PROTEINS VS ANIMAL PROTEINS

PLANTAARDIGE EIWITTEN VERSUS DIERLIJKE EIWITTEN

Plantaardig eiwit versus dierlijk eiwit. Tegenwoordig benaderen steeds meer mensen een vegetarisch of veganistisch dieet om minder vlees te eten, en aan de andere kant eten alleseters steeds meer vlees, kaas en minder vis en peulvruchten. Maar zijn dierlijke en plantaardige eiwitten op voedingsniveau hetzelfde? Welke zou je liever hebben ? Laten we ze samen ontdekken!

Wat zijn eiwitten en waar dienen ze voor?

Eiwitten zijn macromoleculen die fundamentele functies binnen ons organisme vervullen. Ze spelen een plastische en functionele rol omdat ze de groei en het herstel van weefsels en cellulaire structuren mogelijk maken, betrokken zijn bij spiercontractie, bij de immuunrespons, bij de bloedstolling en kunnen fungeren als receptoren, hormonen, antilichamen en transporters.

Eiwitten zijn moleculen die zijn opgebouwd uit basiseenheden die aminozuren worden genoemd en die ons organisme voor verschillende functies gebruikt, waarvan de belangrijkste de structurele is, gericht op het bouwen van cellen.
Op elke leeftijd is het nodig om elke dag nieuwe cellen te synthetiseren, omdat gedurende de hele levensloop de meeste van onze weefsels voortdurend worden vernieuwd en het organisme voortdurend werkt om de geëlimineerde cellen te vervangen.

De aanwezigheid van eiwitten is van cruciaal belang voor de gezondheid. Het gaat erom er niet te veel van te introduceren in vergelijking met de werkelijke behoeften, omdat hun overmaat schadelijker kan zijn dan het misbruik van vetten en suikers. Elke dag zijn eiwitten onderhevig aan een continue omzet, een afbraak- en syntheseproces dat een verlies aan eiwitten veroorzaakt dat 20-80 g per dag bedraagt. Het ligt dan ook voor de hand dat het belangrijk is om het lichaam dagelijks te voorzien van een hoeveelheid eiwit om dit verlies te herstellen.

Wat zijn dierlijke eiwitten?

Dierlijke eiwitten zitten, zoals de naam al doet vermoeden, in voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong (vlees, vis, eieren, melk, kaas en zuivelproducten). Zoals hierboven vermeld, bestaan ​​eiwitten uit aminozuren en sommige ervan worden essentieel genoemd, omdat het lichaam ze niet kan produceren en het essentieel is om ze met het dieet in te nemen. Zoals alle eiwitten worden deze dieren gevormd door de aaneenschakeling van ongeveer twintig aminozuren, waarvan er 8-9 essentieel zijn; het organisme is in feite niet in staat deze aminozuren te synthetiseren en daarom moeten ze regelmatig met voedsel worden geïntroduceerd.

Dierlijke eiwitten worden nobel of compleet genoemd, omdat ze alle essentiële aminozuren in uitgebalanceerde hoeveelheden bevatten. Dierlijke eiwitten hebben het nadeel dat ze aanwezig zijn in voedingsmiddelen waar ook verzadigde vetten en cholesterol aanwezig zijn, schadelijk voor de gezondheid van de bloedvaten. De enige uitzondering is vis: visproducten bevatten eiwitten met meervoudig onverzadigde vetten en zeer weinig cholesterol.

Wat zijn plantaardige eiwitten?

Plantaardige eiwitten zitten in voedingsmiddelen van plantaardige oorsprong: granen, peulvruchten, zaden, algen, fruit en groenten . Plantaardige eiwitten worden incompleet genoemd omdat ze een tekort hebben aan één of meer essentiële aminozuren. Ze zijn aanwezig in granen en derivaten, peulvruchten, olieachtig fruit. Ze hebben het voordeel dat ze in voedingsmiddelen zitten die geen verzadigd vet of cholesterol bevatten, en ze zijn ook bronnen van voedingsvezels.

Wat de verteerbaarheid betreft, hebben plantaardige eiwitten een lagere verteerbaarheid (dit geldt vooral voor granen). De verteerbaarheidscoëfficiënt, een parameter die het percentage voedsel aangeeft dat wordt opgenomen, is bij vlees en eieren beslist hoger, bij peulvruchten lager. Voedingsmiddelen die plantaardige eiwitten bevatten, zijn een goede bron van vezels, hebben een hoog verzadigend vermogen en bevatten weinig calorieën, maar hebben vaak een tekort aan ijzer en vitamine B12.

Welke eiwitten kiezen?

Het is duidelijk dat op voedingsniveau de hoeveelheid eiwit niet de enige parameter is waarmee rekening moet worden gehouden. Het is noodzakelijk om de eiwitkwaliteit te beschouwen in termen van aminozuursamenstelling. Het tekort aan essentiële aminozuren in plantaardige eiwitten kan worden ondervangen door plantaardig voedsel van verschillende oorsprong te combineren.

De combinatie van pasta en peulvruchten, zoals pasta en kikkererwten, is een uitstekende combinatie van eiwitcomplementariteit, omdat de aminozuren waarvan de pasta een tekort heeft, worden geleverd door kikkererwten en omgekeerd. In het bijzonder heeft pasta een tekort aan lysine dat aanwezig is in de kikkererwten, terwijl in de kikkererwten de methionine aanwezig is die een tekort heeft aan pasta. Dit zijn belangrijke essentiële aminozuren, omdat een tekort aan lysine kan leiden tot een tekort aan vitamine B3 (niacine), wat essentieel is voor het functioneren van het zenuwstelsel en voor de cellulaire ademhaling; terwijl methionine belangrijk is voor de haargroei, nagels en voor de synthese van glutathion, een krachtige antioxidant die onze cellen kan beschermen tegen oxidatieve stress.

Door twee eiwitten met een vrij lage biologische waarde te associëren, bereiken we daarom een ​​aanzienlijke samenstelling van essentiële aminozuren, vergelijkbaar met die van vlees en vis.
Dierlijke eiwitten verdienen niet de voorkeur boven plantaardige eiwitten, omdat ze een hoog verzurend vermogen hebben. En als het enerzijds waar is dat ons organisme acidose bestrijdt via buffersystemen, kunnen anderzijds op de langere termijn dezelfde systemen ontstaan. bij een ontkalking van botten. Bovendien zijn voedingsmiddelen die dierlijke eiwitten bevatten rijk aan verzadigd vet en cholesterol en hebben ze een tekort aan vitamines en mineralen.

Een gevarieerd en uitgebalanceerd dieet is de beste strategie om aan de dagelijkse behoeften van bepaalde voedingsstoffen te voldoen, waarvan een tekort de ontwikkeling van ziekten kan veroorzaken of bevorderen. Het advies is om de eiwitbron continu te variëren. Tegelijkertijd zal het ook belangrijk zijn om de verschillende soorten voeding af te wisselen.

Als u besluit een zeer restrictief dieet te volgen, zoals het veganistische dieet, wordt het van essentieel belang dat u dit laat volgen door een professional die in staat is een uitgebalanceerd voedingsplan op te stellen, inclusief eventuele nuttige voedingssupplementen om tekorten aan macro- of micronutriënten aan te vullen. voor goede gezondheid.


1 reactie


 • Rachael Mildred

  EFFECTIVE LOVE SPELL TO GET EX HUSBAND/BOYFRIEND OR EX WIFE/GIRLFRIEND AND CURE HERPES AND INFERTILITY THAT WORKS WITHIN 24 HOURS.

  Contact Doctor Odunga at odungaspelltemple@gmail.com OR Whats App/CALL +2348167159012

  I got my ex husband back to me and also got fertile and gave birth to twin girls after 12 years of marriage.
  When I came online last year, I saw a testimony about Doctor Odunga and how he has been helping people with marriage issues and I decided to contact him. We spoke on email at odungaspelltemple@gmail.com and later he gave me his Whats-App number which is +2348167159012. He assured me he would help me get my ex husband back after 3 years of no contact. Doctor Odunga is the best spell caster I must say. My husband called me after 24 hours of contact. The third day, I received natural herbs for fertility and after using it, I became fertile and conceived. My husband and I reconnected, had sex and I was pregnant. Presently I am happy to say I am the mother of twin girls and this is ALL THANKS TO DOCTOR ODUNGA. I came online to say this: If you need help, I believe you are saved with this man.

  Contact his email at odungaspelltemple@gmail.com

  OR Whats App/Call +2348167159012 and you too will give a testimony too to help others

laat een reactie achter