STRAWBERRY BENEFITS, NUTRITIONAL VALUES AND CONTRAINDICATIONS.

VOORDELEN VAN AARDBEIEN, VOEDINGSWAARDEN EN CONTRA-INDICATIES.

Wilt u alles weten over de voordelen van aardbeien, voedingswaarden en ook de contra-indicaties ervan? U bent op de juiste plek!

Aardbei, typisch lenterood fruit, is rijk aan vitamine C en verbindingen met antioxiderende, ontstekingsremmende en antitumorale werking. Met dit artikel zullen we alle voordelen en voedingseigenschappen van aardbeien ontdekken.

Wat zijn aardbeienvoordelen? Het is rijk aan eigenschappen en heeft een zoete en suikerachtige smaak, waardoor het een van de voedingsmiddelen is waar kinderen de voorkeur aan geven. Als onderdeel van de familie van de Rosaceae wordt de plant fragaria vesca genoemd, een term die doet denken aan het Latijnse zelfstandig naamwoord "fragrans", dat wil zeggen, geparfumeerd waarmee de Romeinen deze heerlijke vruchten aanduiden. De rode vrucht die we allemaal goed kennen, vanuit botanisch oogpunt, is geen vrucht maar een container met veel verschillende soorten fruit (de gele zaden die we kunnen zien op het rode oppervlak van de aardbei zelf).

Aardbei oorsprong.

De oorsprong van de aardbei is heel oud: hij is ook aanwezig in de Bijbel, waar hij wordt beschreven als een overvloedige en smakelijke spontane vrucht, maar zijn aanwezigheid wordt ook bevestigd in het Neolithicum. Aardbeien lijken afkomstig te zijn van ons continent: Europa. In veel bossen op het Italiaanse grondgebied is het zelfs mogelijk om in de lente- en zomermaanden wilde aardbeien te vinden.

Aardbeien worden, samen met andere bessen die behoren tot de familie van de Rosaceae of de ericaceae-familie, zoals bosbessen, beschouwd als een van de rijkste voedselbronnen aan bioactieve stoffen, met formidabele antioxiderende eigenschappen. Een uitgebalanceerd dieet mag daarom nooit verstoken blijven van deze belangrijke voedingsmiddelen.

Voedingskenmerken en waarden.

Aardbei is een zeer rijke bron van verschillende voedingsstoffen, suikers, vitamines, flavonoïden en anthocyanen. Deze voedingsstoffen, die synergetisch werken, geven de aardbei voordelen die nuttig zijn om de gezondheidstoestand te bevorderen en verschillende ziekten te voorkomen. Het suikergehalte van aardbeien is bescheiden (meer dan 5 gram per 100 gram voedsel) en dus ook het caloriegehalte: om deze reden wordt een overvloedige consumptie niet aanbevolen bij obesitas of diabetes.

Ze bevatten ook een goede hoeveelheid vezels en een bijna verwaarloosbare hoeveelheid lipiden. Ten slotte zijn het vruchten die rijk zijn aan essentiële voedingsstoffen. Onder de mineralen valt het mangaan op, waarvan de eigenschappen in de volgende paragraaf zullen worden beschreven. 100 g aardbeien bevatten 13% van de dagelijkse dosis aanbevolen door de richtlijnen. Van de vitamines is vitamine C zeker het meest vertegenwoordigd.

Onder de typische zomerfruitsoorten vallen aardbeien met een hoger gehalte aan deze vitamine, met een gehalte van 58 mg per 100 g product en een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 85 mg voor de volwassen vrouw en 105 mg voor de volwassen man.

Voedingswaarde per 100 gram aardbeien.

Weet jij wat er in 100 gram aardbeien zit? Water 90,95 g; kcal 32; Eiwitten 0,67 g; Vetten 0,3 g; Koolhydraten 7,68 g; Vezel 2 g; IJzer 0,41 mg; Mangaan 0,3 mg; Kalium 153 mg; Fosfor 24 mg; Vitamine C 58,8 mg; Glycemische index 25; Cholesterol 0 gram.

Nutritionele eigenschappen.

Naast mangaan en vitamine C, die we in de vorige paragraaf noemden als het meest vertegenwoordigde mineraal en vitamine in aardbeien, zijn er nog vele andere die het vermelden waard zijn. Zoals in veel andere vruchten vinden we ook in de aardbei goede hoeveelheden kalium (mineraal dat essentieel is voor spiercontractie, regulering van de bloeddruk en het in stand houden van het hydro-zoutsysteem) en fosfor (betrokken bij het energiemetabolisme en bij de opbouw van energie). van veel eiwitten).

100 gram aardbeien bevatten ongeveer 4% van de aanbevolen dagelijkse dosis van deze twee mineralen. We vinden ook een behoorlijke hoeveelheid jodium, slechts vergelijkbaar met heel weinig andere vruchten. Wij zijn in dit opzicht van mening dat dit een factor is waarmee rekening moet worden gehouden, gezien het wijdverbreide tekort aan jodium waar de wereldbevolking nog steeds last van heeft. Laten we hieronder de eigenschappen van de belangrijkste micronutriënten bekijken, met de nadruk op de meest vertegenwoordigde.

Vitamine C: aardbeien zijn rijk aan vitamine C, een essentiële antioxidant voor ons immuunsysteem. Vitamine C is ook betrokken bij de collageensynthese en is belangrijk voor de opname van ijzer door rode bloedcellen;

Mangaan: mineraal betrokken bij talrijke enzymatische reacties en essentieel voor de groei van botten en gewrichten, voor de synthese van collageen en voor het metabolisme van koolhydraten, vetten, steroïden en bepaalde eiwithormonen. Het is ook een smelter van een enzym dat fundamenteel is voor zijn antioxiderende werking: superoxide-dismutase;

Jodium: een fundamenteel mineraal voor de schildklierfunctie, een endocriene klier aan de basis van de nek die jodiumhoudende hormonen produceert die essentieel zijn voor talrijke stofwisselingsprocessen en voor het groeiproces;

Foliumzuur: essentiële vitamine voor vrouwen in het eerste trimester van de zwangerschap. Een tekort ervan vertraagt ​​de DNA-synthese en celdeling, veroorzaakt verschillende vormen van bloedarmoede en kan problemen aan de wervelkolom veroorzaken. Ten slotte zijn er veel fenolverbindingen aanwezig in aardbeien. Onder de flavonoïden zijn campferol en quercitine het meest aanwezig, onder de fenolzuren, galluszuur, cafeïnezuur, coumarinezuur en ellaginezuur en er zijn ook verschillende anthocyanines, verantwoordelijk voor de typische kleur van deze vruchten. Er moet echter worden benadrukt dat het totale gehalte aan fenolverbindingen afneemt naarmate de vrucht rijper wordt.

Aardbei voordelen.

Aardbei wordt veel gebruikt in de populaire geneeskunde vanwege de talrijke eigenschappen. In het bijzonder wordt een crème gemaakt met aardbeien gebruikt om wonden en verschillende huidziekten te behandelen, terwijl aardbeiensap wordt gebruikt bij ontstekingen van de zenuwen of longen. Preparaten die het extract van aardbeibladeren bevatten, hebben antidiabetes-, antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen.

Cardiovasculaire bescherming: De aanwezigheid van antioxidantmoleculen, die de oxidatie van LDL kunnen verminderen, beschermt tegen het risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten.

Vermindering van het risico op het ontwikkelen van oncologische ziekten: Van sommige verbindingen in aardbeien, zoals eik en ellaginezuur, is in vitro aangetoond dat ze een antikankeractiviteit hebben door de celproliferatie te remmen en zo de groei van kankercellen te onderdrukken in gevallen van colon-, prostaat- en orale tumoren .

Neurobeschermend effect: Het galluszuur, een van de fenolzuren die aanwezig zijn in aardbeien, wordt wereldwijd erkend vanwege zijn antioxiderende eigenschappen en vanwege zijn neuroprotectieve werking tegen oxidatieve stress en neurotoxiciteit.

Ontstekingsremmende werking: Recente onderzoeken hebben aangetoond dat regelmatige consumptie van aardbeien kan bijdragen aan het oplossen van complicaties als gevolg van chronische en systemische ontstekingen. Bovendien heeft een dieet rijk aan aardbeien in sommige experimenten met muizen de neuronale schade kunnen beperken. Dit effect is te danken aan de ontstekingsremmende werking van fenolverbindingen in aardbeien

Antioxiderende eigenschappen: Aardbeien behoren, net als veel bosvruchten, tot de rijkste vruchten van antioxidantmoleculen die in de natuur beschikbaar zijn. Hun consumptie wordt in feite aanbevolen om verschillende chronische en degeneratieve pathologieën te kunnen voorkomen, aangezien de fenolverbindingen in de aardbeien de oxidatieve stress tegengaan en de vorming van malondialdehyden (een indicator van lipideperoxidatie) verminderen, waardoor ze beschermen tegen oxidatie van LDL-cholesterol. en bloedcellen tegen schade aan DNA.

Behandeling van het metabool syndroom: Verschillende onderzoeken uitgevoerd op cel- en diermodellen hebben het vermogen aangetoond van een dieet rijk aan aardbeien om de bloedglucosespiegel te reguleren en het transport en de cellulaire opname van glucose te remmen. Bovendien is aangetoond dat aardbeienextract spijsverteringsenzymen bevat die de toestand van hyperglykemie en hypertensie helpen verbeteren, typisch voor mensen met het metabool syndroom.

Drainerende en zuiverende werking: Aardbeien bevatten, zoals we in de vorige paragrafen hebben gezien, weinig natrium en een grotere hoeveelheid kalium en vitamine C. Ze zijn daarom nuttig vanwege hun drainerende werking, tegen het vasthouden van water en kunnen worden gebruikt voor de bereiding van uitstekende kruidenthee en dranken. Een zeer effectieve 'doe het zelf'-methode is het wrijven van aardbeien over je tanden om een ​​witmakend effect te verkrijgen. Hun niet-gladde oppervlak zou zelfs een reinigende werking op onze tanden kunnen hebben. Aardbeien bevatten ook xylitol, wat de vorming van tandplak voorkomt.

Aardbeien in de kruidengeneeskunde: Ten slotte worden op fytotherapeutisch vlak de wortels en bladeren van aardbeien gebruikt vanwege hun diuretische werking bij nierstenen of hyperurikemie en als natuurlijk samentrekkend middel, dankzij hun rijkdom aan tannines.

Aardbeien: hoe gebruik en bewaar je ze?

De natuurlijke aardbeienplukperiode begint in het voorjaar en eindigt in augustus. Wij raden daarom aan om deze vrucht vooral in deze periode te consumeren en altijd te kiezen voor biologische producten en eventueel 0 km. Bij de keuze is het raadzaam om de voorkeur te geven aan vruchten met een uniforme kleur en een goed aan het uiteinde bevestigde bladsteel. Om meer voedingsrijk fruit te consumeren, is het bovendien raadzaam om donkergekleurde aardbeien te kiezen.

Aardbeien kunnen tijdens het heetste seizoen maximaal één dag bij kamertemperatuur worden bewaard. Als u ze dus heeft gekocht om ze in één dag te gebruiken, hoeft u ze niet in de koelkast te bewaren. Als alternatief kunt u aardbeien meerdere dagen in de koelkast bewaren en in een voedselcontainer doen. Hun zoete smaak is zeer geschikt voor de bereiding van verse en smakelijke desserts die geschikt zijn voor het warmste seizoen: tiramisu met aardbeien of cheesecake met aardbeien. Ook kunnen ze gebruikt worden voor de bereiding van heerlijke milkshakes of drankjes. Uitstekende resultaten worden verkregen door aardbeien te combineren met bananen en een groentedrank naar smaak (bijvoorbeeld kokosmelk).

Aardbeien: contra-indicaties en mogelijke bijwerkingen.

Er zijn geen bijzondere contra-indicaties voor een matige consumptie van aardbeien. Er moet echter worden opgemerkt dat aardbeien allergische reacties kunnen veroorzaken en histamine-afgevende voedingsmiddelen zijn. Daarom moeten degenen die aan een histamine-allergie lijden, ook hun consumptie beperken. Aardbeienallergie wordt opgemerkt met het verschijnen van rode stippen en jeukende huid. In zeldzame gevallen kan dit resulteren in echte netelroos en zwelling van de mond.


2 reacties


 • Garrison Harry

  Accessing your spouses text messages and call logs demands a great caution due to the sensitivity of the matter. To avoid any trouble, it’s recommend that you seek the services of the best hacker I will tell you about, they are trustworthy professionals who can aid you in gaining entry to your partners phone and retrieving all required information from it.
  wzardgarryspeedhack@gmail.com , Telegram: garryspeedhack ,whatsApp +1(336) 394-2139.
  It can be beneficial to monitor someone closely in order to dispel any uncertaignties. Nevertheless, engaging in surveillance may yield favorable outcomes. An individual is ultimately at your discretion. Feel free to proceed as you see fit.


 • Devid Tukur

  HIRE A CERTIFIED CRYPTO RECOVERY EXPERT // LOST RECOVERY MASTERS ARE REPUTABLE

  Most frequently asked question by investors after losing Bitcoins to fraudsters is how possible it is to recover the digital asset. I happened to become a scam victim last summer. I became interested in Cryptocurrency trading last summer and decided to trade $425,000 worth of crypto through an online software company which promised huge returns. This all went wrong after they transferred all my funds from my coin base wallet to an unknown wallet address. I immediately had a search out on a reliable option to recover the funds back. I came across Lost Recovery Masters, a specialized group in Cryptocurrency Recovery services. I must say I have good fortune, all my lost funds have been recovered back all thanks to these experts. To any victim who has lost Crypto to fraudsters learn more on restoring back your funds Visit their website and Learn more:
  Website: https://lostrecoverymasters.wixsite.com/recoverbitcoin2024
  Whatsapp (+44(7537)-105921)
  Support Email (Support@lostrecoverymasters.com)


laat een reactie achter