BACK PAIN: SYMPTOMS, CAUSES, REMEDIES

RUGPIJN: SYMPTOMEN, OORZAKEN, REMEDIES

We noemen het ‘de ziekte van de eeuw’ omdat volgens bestaande onderzoeken maar liefst 80% van de bevolking ooit in zijn leven last krijgt van rugpijn. De term rugpijn omvat talloze problemen, zoals chronische lage rugpijn, ischias en hernia, allemaal met één element gemeen: de pijn is gelokaliseerd in de wervelkolom.

Bijna alle mensen kunnen last krijgen van rugpijn die een negatieve invloed heeft op het werk, de dagelijkse activiteiten of de vrije tijd. Rugpijn kan verschillende oorzaken hebben, zoals een slechte houding, psychofysische stress of overgewicht. Laten we meer te weten komen over de verschillende soorten, de oorzaken en oplossingen.

Soorten rugpijn

Rugpijn kan in drie groepen worden ingedeeld. Als de pijn gelokaliseerd is in de bovenrug of in de nekbeenderen (cervicale kolom), wordt er in medische termen gesproken van nekpijn. Als de pijn gelokaliseerd is in de onderrug, rond de lendenwervels, wordt dit lumbago genoemd (pijn in de onderrug). Als de pijn ten slotte gelokaliseerd is in het centrale deel van de rug, rond de borstwervels, heet het dorsalgie (bovenste rug). rugpijn).

  • Cervicalgie (nekpijn) is een pijn die de cervicale kolom aantast en die gewoonlijk binnen een paar dagen overgaat en vaak gepaard gaat met een verkeerde houding of stress.
  • Lumbale pijn beïnvloedt de onderrug en kan zelfs de kleinste bewegingen verhinderen. Het wordt vaak veroorzaakt door plotselinge of langdurige bewegingen of door te lang in dezelfde houding te blijven. Het is de meest voorkomende vorm van rugpijn.
  • Pijn in de bovenrug is de pijn die het centrale deel van de rug aantast tot aan de basis van de nek, rond de borstwervels. De thoracale wervelkolom, die fungeert als steunstructuur voor de thoracale kooi, bestaat uit wervels die minder mobiel zijn dan de andere en eventuele problemen in dit gebied kunnen pijn en/of een gevoel van stijfheid of bewegingsbeperking veroorzaken.

Oorzaken van rugpijn

Rugpijn is meestal het gevolg van meerdere oorzaken, soms gecombineerd. Het kan te wijten zijn aan:

  • een onjuiste houding gedurende lange tijd;
  • overmatige spierspanning als gevolg van psychofysische stress;
  • een probleem dat verband houdt met de gevolgen van overgewicht en sedentair gedrag;
  • kou, vochtigheid, spierscheuren, overmatige inspanningen.

De diagnose rugpijn is beslist klinisch en vereist een nauwkeurig medisch onderzoek dat kan worden ondersteund door instrumentele onderzoeken (röntgenfoto's, MRI en CT). De arts zal het meest geschikte therapeutische traject aangeven: fysieke therapieën (zoals laser, tecar, echografie, enz.), individuele motorische revalidatietherapie, therapeutische massages, wervelmanipulaties, manuele therapieën met wervelmobilisaties, infiltratieve therapieën, medische gymnastieklessen.

Hoe rugpijn te verlichten

Om rugpijn te voorkomen is het noodzakelijk om de juiste houdingen aan te nemen en te behouden. Alleen met een correcte lichaamshouding kunt u het gewicht van het lichaam gelijkmatiger verdelen en het strekken van de spieren vermijden. Als u staat, moet u uw hoofd hoog houden, met uw ogen naar voren gericht en niet naar de grond. Op deze manier staat de nek rechtop en wordt het gewicht van het hoofd goed over de kolom verdeeld.

Verkeerd zitten kan leiden tot rugpijn. Het bureau of de werktafel mag niet te hoog of te laag zijn, zodat u niet gedwongen wordt naar voren of naar achteren te kantelen. De stoel moet in hoogte verstelbaar zijn, zodat de voeten goed op de grond kunnen rusten, en moet een licht gebogen rugleuning hebben ter hoogte van het lumbale gebied van de wervelkolom.

In geval van overgewicht is het nuttig om te proberen de extra kilo's kwijt te raken door zowel fysieke activiteit als goede voeding. Een natuurlijk dieet kan de genezingsprocessen van het organisme ondersteunen. Geef de voorkeur aan volle granen, peulvruchten, vis, oliehoudende zaden, groenten en seizoensfruit dan onnatuurlijke voedingsmiddelen zoals verpakt voedsel, suikerhoudende dranken en alles wat additieven bevat.

Een plantaardig pescatarisch dieet kan uw lichaam helpen om fysiologisch te vechten tegen chronische ontstekingen.

Oefeningen voor lage rugpijn

Het is essentieel om langdurige inactiviteit te vermijden en een minimum aan fysieke activiteit te handhaven. Zwemmen is bijvoorbeeld bijzonder aan te raden voor de rug, maar activiteiten zoals yoga of pilates, die het zwaartepunt versterken en het stretchen bevorderen, worden ook sterk aanbevolen.

Rekoefeningen voor lage rugpijn zijn uiterst belangrijk om deze te voorkomen. Het is raadzaam om u te concentreren op oefeningen die de bovenrug versterken, zoals opdrukken, en de flexibiliteit van de wervelkolom verbeteren met oefeningen waarbij de rug op handen en voeten wordt gebogen ("kat- en koepositie").

Met betrekking tot rekoefeningen voor lage rugpijn stellen wij twee eenvoudige oefeningen voor om u eraan te herinneren dat ze met delicatesse en precisie moeten worden uitgevoerd:

  • Eerste oefening. Ga op je rug op de grond liggen. Breng je knieën naar je borst en breng ze zo dicht mogelijk bij je met behulp van je armen. Houd deze positie 20 seconden vast en ontspan vervolgens een paar seconden. Herhaal nog twee keer.
  • Tweede oefening: op handen en voeten op de grond (plaats in kniebuiging uw handen naar voren en laat ze op schouderhoogte op de grond rusten). Adem uit door de wervelkolom naar boven te buigen totdat de longen volledig leeg zijn. Geïnspireerd keert u langzaam terug naar de uitgangspositie, waarbij u uw rug plat maakt. Herhaal 5 keer.

Vond je dit artikel interessant? Laat het ons weten en deel het met je vrienden! :)