FAT MASS INDEX: WHAT IS AND HOW TO USE IT

VETMASSA-INDEX: WAT IS EN HOE HET TE GEBRUIKEN

Heeft u ooit gehoord van fat mass index (FMI)? Waarschijnlijk niet, maar u moet zich hiervan bewust zijn, omdat het u een betrouwbaardere indicatie kan geven van uw relatieve vetgehalte. Vind meer door dit nieuwe artikel te lezen!

Vet in het menselijk lichaam

De vetmassa vertegenwoordigt het geheel van de lipiden die in het menselijk lichaam aanwezig zijn. Meestal uitgedrukt als percentage van de totale lichaamsmassa, bestaat het uit twee componenten: het primaire vet en het opslagvet.

Essentieel vet, of primair vet, betekent het aandeel vet in het centrale zenuwstelsel, het beenmerg, de borstklieren, de nieren, de milt en andere weefsels. Gezien deze specifieke anatomische locatie speelt essentieel vet een fysiologische rol van primair belang, tot op het punt dat er rekening mee moet worden gehouden: het minimale vetgehalte dat verenigbaar is met een goede gezondheid.

Bij mannen mag deze waarde niet onder de 3-5% komen (op deze niveaus is er al een grotere vatbaarheid voor infecties), terwijl bij vrouwen het primaire vetgehalte boven de 12% moet liggen (bij niveaus onder de 16 procentpunten worden sommige atleten al amenorroïsch, met aanzienlijk verlies van botmineralen).

Het afzettingsvet, dat zich ophoopt in het vetweefsel, is de belangrijkste energiereserve van het organisme; het wordt voornamelijk aangetroffen op het subcutane niveau, maar ook op het viscerale niveau (de verhouding tussen de twee varieert afhankelijk van leeftijd, geslacht, etniciteit en staat van fysieke fitheid). Normale waarden liggen rond de 12%.

Wat is de vetmassa-index?

De vetmassa-index is een eenvoudige indicator van hoeveel vetgewicht u heeft in verhouding tot uw eigen lengte.

Het goede aan de vetmassa-index is dat het je niet bestraft omdat je veel spieren hebt (goed nieuws voor goed gespierde, fitte mensen!). In feite houdt de body mass index rekening met uw totale gewicht op de vleesweegschaal in verhouding tot uw lengte. FMI daarentegen kijkt alleen naar het vetgedeelte van dat totale lichaamsgewicht.

Indien gebruikt in combinatie met andere klinische biomarkers (zoals bloeddruk, bloedsuikerspiegel, lipiden, tailleomtrek, enz.), kan FMI ook helpen bij het identificeren van gezondheidsrisico's voor het ontwikkelen van ziekten zoals diabetes type 2 en hartziekten.

De vetmassa-index wint langzaam aan momentum in de gezondheidszorg als waardevolle biomarker. kan bij gebruik in combinatie met andere gezondheidsindicatoren een beter inzicht geven in uw individuele gezondheids- en conditieniveau.

Bij mannen en vrouwen vertegenwoordigt de vetmassa-index respectievelijk 15 en 24% van de totale lichaamsmassa. Deze waarden zijn veel lager bij atleten, waar ze niveaus bereiken die dicht bij het percentage primair vet liggen, en veel hoger bij zwaarlijvige mensen.

Berekening van de vetmassa-index

De bepaling van de vetmassa-index kan plaatsvinden volgens verschillende methoden, die verschillen in bruikbaarheid, nauwkeurigheid en kosten (zoals plicometrie, bio-impedantie, lichaamsomtrek, Dexa, creatinine, magnetische resonantie, CT, K40 en echografie). Het volgende kan worden beschouwd als een calculator voor de relatieve vetmassa-index, een nog eenvoudigere en directere methode, en bestaat uit het berekenen door uw vetgewicht in kilogrammen te delen door uw lengte in meters in het kwadraat.

De normatieve tabellen voor de vetmassa-index houden ook rekening met leeftijd en geslacht, ongeacht de vetvrije massa. Het is in feite belangrijk om de voortgang niet uitsluitend te beoordelen op basis van het lichaamsvetpercentage.

Als u het verkregen resultaat vergelijkt, kunt u een idee krijgen van uw fysieke conditie aan de hand van de waarden van de vetmassa-index in de onderstaande tabel:

Ernstig vettekort: Man <2; Vrouw <3,5

Matig vettekort: Man 2 tot <2,3; Vrouwtjes 3,5 tot <4

Mild vettekort: Mannen 2,3 tot <3; Vrouwtje 4 tot <5

Normaal: Man 3-6; Vrouw 5-9

Overtollig vet: Mannen >6 tot 9; Vrouw >9 tot 13

Zwaarlijvige klasse I: Man >9 tot 12; Vrouw >13 tot 17

Zwaarlijvige klasse II: Man >12 tot 15; Vrouw >17 tot 21

Zwaarlijvige klasse III: Man >15; Vrouw >21

ProLon® kan gewichtsverlies veroorzaken en tegelijkertijd de vetvrije massa beschermen. De snelheid van gewichtsverlies kan van onderwerp tot onderwerp verschillen. Koop nu uw ProLon®-kit !