EEN BRON VAN LEVEN: HET BELANG VAN DRINKWATER
De relatie tussen water en leven is door de eeuwen heen steeds duidelijker geworden door de verdieping van de kennis over de rol ervan in biologische systemen en in het menselijk organisme. Ontdek het belang van drinkwater.
Afhankelijk van zijn bijzondere chemisch-fysische eigenschappen is water betrokken bij bijna alle functies van het menselijk lichaam; het werkt in het organisme als een oplosmiddel van anorganische en organische verbindingen, bevordert de dissociatie van elektrolyten, werkt als een thermostatische vloeistof met thermoregulerend vermogen, maakt het uitvoeren van metabolische transformaties mogelijk, vormt de reactant van ontelbare transformaties van de cellulaire chemie, zoals enzymatische reacties en biologische oxidatie.
Het belang van drinkwater.
Water is het hoofdbestanddeel van het menselijk lichaam en vertegenwoordigt ongeveer 60% van het lichaamsgewicht bij volwassen mannen en 50-55% bij vrouwen (gekenmerkt door een hoger percentage lichaamsvet dan mannen), en tot 75% bij pasgeborenen. Het totale lichaamswatergehalte, het intracellulaire en extracellulaire hydratatieproces en het evenwicht tussen de in- en uitgang van water in het lichaam staan onder homeostatische controle en worden uitgeoefend met mechanismen die voornamelijk de uitscheiding reguleren en, ten tweede, de inname stimuleren door dorstig te worden. Feedbackmechanismen die voornamelijk op de nieren inwerken, zijn ook in staat, zij het in beperkte mate, de toniciteit van intracellulaire lichaamsvloeistoffen te reguleren.
De Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) heeft een causaal verband vastgesteld tussen de dagelijkse inname van water en het behoud van normale fysieke en cognitieve functies. De erkenning gaat ervan uit dat een lichaamswaterverlies van ongeveer 1% normaal gesproken binnen 24 uur wordt gecompenseerd en dat het ontbreken van een dergelijke compensatie en de verdere toename van het lichaamswaterverlies de fysieke en cognitieve functies in gevaar brengen. Het is ook zeker dat water een bijzonder belangrijke rol speelt bij de thermoregulatie. De stijging van de lichaamstemperatuur is een gevolg van de vermindering van zweten en de door uitdroging veroorzaakte bloedstroom in de huid.
De erkenning van EFSA heeft betrekking op de wateren die voldoen aan de wettelijke eisen voor natuurlijk mineraalwater en voor water bedoeld voor menselijke consumptie en gaat gepaard met informatie voor de consument dat het aangegeven effect wordt verkregen bij de dagelijkse inname van minimaal 2,0 liter water per dag. elke vorm.
Hoeveel te drinken
De hoeveelheid te drinken water is afhankelijk van het individu nogal variabel, waarbij rekening wordt gehouden met de leefomgeving, het werk- en activiteitenregime, het soort dieet en de levensstijl.
Onder normale omstandigheden helpen zelfregulatiemechanismen en complexe factoren die het gevoel van dorst bepalen het lichaam om de juiste waterbehoefte op te nemen die nodig is om het waterverlies te compenseren, dat voortdurend plaatsvindt als gevolg van zweten, ademen, uitscheiding van urine en ontlasting. Sommige individuen, vooral kinderen en ouderen, zijn echter meer onderhevig aan uitdroging, ook omdat ze een vermindering vertonen in de perceptie van het gevoel van dorst en van de natuurlijke prikkel om te drinken, met het risico dat het waterverlies niet adequaat en tijdig wordt gecompenseerd. Om deze reden is het noodzakelijk om in alle gevallen het dorstgevoel te bevredigen en erop te anticiperen, of in ieder geval het lichaam een regelmatige en voldoende hoeveelheid water te garanderen om de waterbalans voortdurend in evenwicht te houden en de risico's van diabetes te voorkomen. uitdroging. Uitdroging, veroorzaakt door een lagere vloeistofinname dan het waterverlies, heeft ook ernstige gevolgen voor de lichaamsactiviteit en fysieke prestaties.
De aanhoudende staat van uitdroging gaat gepaard met een aanzienlijke toename van het risico op veel pathologieën, zelfs ernstige, die voornamelijk de nieren aantasten.
De wetenschappelijke experts van de Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) op het gebied van dieetproducten, voeding en allergieën hebben onlangs de voedingsreferentiewaarden voor de inname van verschillende voedingsstoffen, waaronder water, opnieuw gedefinieerd, waarbij ze de hoeveelheid aanbevelen die nodig is om van een goede gezondheid te genieten, afhankelijk van leeftijd en geslacht .
De referentiewaarden, waarbij rekening wordt gehouden met het water dat als geheel wordt ingenomen – zowel via directe consumptie als via allerlei soorten voedsel en dranken –, in omstandigheden van gematigde omgevingstemperaturen en gemiddelde niveaus van fysieke activiteit, worden als volgt gedefinieerd:
-zuigelingen tot zes maanden oud: 100 ml / kg per dag;
-kinderen: tussen 6 maanden en één jaar oud: 800-1000 ml/dag, tussen 1 en 3 levensjaren: 1100-1300 ml/dag, tussen 4 en 8 jaar: 1600 ml/dag;
-leeftijd 9-13: 2100 ml/dag voor jongens en 1900 ml/dag voor meisjes;
-adolescenten, volwassenen en ouderen: vrouwen 2 l / dag en mannen 2,5 l / dag.
Deze waarden zijn indicatief; bij warm weer en intensieve fysieke activiteiten, of andere omstandigheden die uitdroging veroorzaken, kunnen de te nemen waterniveaus aanzienlijk variëren (het kan ook worden beschouwd als meer dan het dubbele van de aangegeven waarden). Dit komt ook voor bij stressvolle omstandigheden en maag-darmstoornissen die leiden tot braken en diarree, zoals bij zuigelingendiarree.