SATURATED AND UNSATURATED FATS: DO YOU KNOW ALL THE DIFFERENCES?

VERZADIGDE EN ONVERZADIGDE VETTEN: KENT U ALLE VERSCHILLEN?

Als we het over vet hebben, gebruiken we steeds vaker een negatieve betekenis. In feite maken we een grote fout, omdat niet al het vet als een schade aan onze gezondheid moet worden beschouwd. Het is daarom belangrijk om een ​​duidelijk onderscheid te maken tussen goede en slechte vetten, of verzadigde en onverzadigde vetten. De eerste zijn uiterst nuttig voor ons organisme en kunnen als voedingsstoffen worden ingenomen. Deze laatste zijn echter schadelijk, vooral als ze na verloop van tijd worden ingenomen. Weten hoe je ze kunt onderscheiden is essentieel om op een gezonde manier te leven, met een gevarieerd en uitgebalanceerd dieet en zonder op te offeren aan het eten van voedsel met een lipidengehalte.

Alle vetten bestaan ​​uit organische moleculen die niet oplosbaar zijn in water, met een hoogenergetisch vermogen van ongeveer negen kcal per gram. Afhankelijk van de staat waarin ze zich op kamertemperatuur bevinden, worden ze verdeeld in vaste stoffen, zoals boter, reuzel en margarine, en in vloeistoffen (of oliën) zoals olijfolie, zonnebloemolie, enz. Verzadigde en onverzadigde vetten hebben verschillende eigenschappen. oorsprong: de dierlijke, zoals boter, room en reuzel, en die van plantaardige oorsprong, verkregen door het persen van fruit of verschillende zaden.

Waarom heeft ons lichaam vetten nodig?

Verzadigde en onverzadigde vetten maken ook deel uit van de categorie macronutriënten en mogen nooit ontbreken in een goed uitgebalanceerd dieet. Ze worden vaak als ongezonde elementen beschouwd, maar goede vetten helpen een uitstekend gezondheidsniveau en algemeen welzijn te behouden. Net als eiwitten en koolhydraten spelen vetten ook een sleutelrol in onze voeding en fungeren ze als brandstof voor de vitale activiteiten van het lichaam. In feite vertegenwoordigen ze voedingsstoffen met de hoogste calorische dichtheid en energie in onze voeding. Dit maakt ze tot een sleutelelement in het energieproces van ons lichaam.

Zelfs als sommige diëten een laag vetgehalte bevorderen, zijn ze essentieel voor onze overleving en vormen ze een essentieel onderdeel van een gezond dieet. Uiteraard is het noodzakelijk om goede vetten te selecteren en deze op een afgemeten manier te consumeren.

Verschil tussen verzadigde en onverzadigde vetten

Het belangrijkste verschil tussen verzadigde en onverzadigde vetten is de chemische structuur van moleculen, die verzadigd (rijker aan waterstof) of onverzadigd kunnen zijn, wat gezonder is. Verzadigde vetten zijn over het algemeen vast en komen vooral voor bij landdieren. Onverzadigde voedingsmiddelen zijn over het algemeen vloeibaar en zitten vooral in groenten en vis. Er zijn echter uitzonderingen. Palmolie is bijvoorbeeld halfvast bij kamertemperatuur en bestaat voornamelijk uit verzadigde vetten.

Wat is verzadigd vet?

Het staat vast dat een teveel aan verzadigd vet slecht is voor onze gezondheid en voor het hart- en vaatstelsel. Verzadigde vetten zijn moeilijk te metaboliseren en hebben de neiging zich op te hopen in het bloed. Ze kunnen daarom een ​​verhoging van het totale cholesterol en het LDL-cholesterol (algemeen bekend als slechte cholesterol) veroorzaken, met als natuurlijk gevolg een grotere aanleg voor hart- en vaatziekten, zoals een hartaanval of beroerte. Verzadigd vet heeft de neiging het cholesterolgehalte in het bloed nog meer te verhogen dan de inname van cholesterol via de voeding zelf. Deze omvatten voornamelijk zuivelproducten (kaas, volle melk, room en boter), rood vlees en zijn derivaten en bepaalde plantaardige oliën (palmolie en vooral kokosolie).

Wat is onverzadigd vet?

Verzadigde voedingsmiddelen verhogen het cholesterolgehalte in het bloed niet zoals verzadigde voedingsmiddelen.

Enkele voorbeelden van onverzadigde vetten zijn te vinden in producten van plantaardige oorsprong zoals olijven, olijfolie en gedroogd fruit, maar ook in blauwe vis , zalm, makreel, die niet schadelijk zijn voor ons lichaam, maar juist essentieel zijn.

Onverzadigde vetzuren worden beschouwd als goede vetten die in onze voeding kunnen worden opgenomen, omdat ze niet vetmesten en het algemene welzijn bevorderen. Ze worden aanbevolen voor een gezond dieet en als ze met mate worden geconsumeerd, bieden ze zonder enig risico voordelen voor ons lichaam. Op hun beurt zijn ze onderverdeeld in enkelvoudig onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetten.

Enkelvoudig onverzadigde vetten zijn aanwezig in verschillende voedingsmiddelen en oliën en het is aangetoond dat de consumptie ervan het HDL-gehalte (goede cholesterol) in het bloed verhoogt, waardoor het risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten wordt voorkomen. Meervoudig onverzadigde vetten worden daarentegen ook wel essentiële vetten genoemd, omdat ons lichaam ze niet autonoom kan produceren en ze daarom via de voeding moeten worden binnengebracht.

Ons advies voor u

Verzadigde en onverzadigde vetten: ons advies is om voedingsmiddelen die zeer rijk zijn aan verzadigd vet zoveel mogelijk te verminderen. Het is belangrijk om ze te vervangen door voedingsmiddelen die bronnen zijn van meervoudig onverzadigde vetzuren, zoals gedroogd fruit, blauwe vis en complexe koolhydraten, die de belangrijke functie kunnen vervullen van het in evenwicht brengen van slechte cholesterol, het bestrijden van ontstekingen, een teveel aan triglyceriden en het verlagen van de bloeddruk. Het Levensduurdieet ontworpen door prof. Valter Longo volgt deze lijn. Wilt u meer weten? Koop het boek hier !


laat een reactie achter