HOW TO IMPROVE THE IMMUNE SYSTEM

HOE HET IMMUUNSYSTEEM TE VERBETEREN

Het is ons natuurlijke schild tegen externe agressie. Het immuunsysteem is het geheel van geavanceerde mechanismen die ons lichaam beschermen tegen de aanval van externe bedreigingen, zoals virussen, bacteriën of andere schadelijke stoffen die ons lichaam kunnen beschadigen.

Laten we via dit artikel ontdekken wat het immuunsysteem is, hoe het werkt en de beste manieren om het te verbeteren.

Blijf lezen!

Wat is het immuunsysteem?

Ons organisme is uitgerust met een efficiënt verdedigingssysteem tegen agentia die vreemd zijn aan het organisme: het is het immuunsysteem, samengesteld uit verschillende cellen, elk met specifieke functies, en circulerende moleculen die samenwerken om vreemde agentia zoals bacteriën en parasieten te herkennen en te elimineren en virussen, maar ook met ziekteverwekkers geïnfecteerde cellen en kankercellen.

Ons immuunsysteem bestaat uit verschillende cellen, elk met specifieke functies. Ons immuunsysteem is van nature alert en klaar om in te grijpen in geval van nood, waarbij we de nodige tegenmaatregelen in praktijk brengen om het organisme te verdedigen en gezond te houden.

Het is moeilijk te zien, maar deze aanvallen komen vaak voor in ons dagelijks leven. Wanneer het immuunsysteem tussenbeide komt en erin slaagt de indringer te verslaan voordat deze zich kan verspreiden, voelen we geen verandering. Wanneer onze verdediging de aard van de vijand niet onmiddellijk herkent, zijn er verschillende symptomen die erop wijzen dat het lichaam de infectie probeert het hoofd te bieden.

Hoe werkt het immuunsysteem?

Het immuunsysteem heeft drie hoofdfuncties:

-beschermt het organisme tegen ziekteverwekkers (externe indringers die ziekten veroorzaken);

-verwijdert beschadigde of dode cellen en weefsels en verouderde rode bloedcellen;

-herkent en verwijdert abnormale cellen, zoals kankercellen (neoplastieken).

Er zijn twee soorten interne immuunresponsen geïdentificeerd:

- aangeboren immuunrespons: algemeen afweermechanisme, aanwezig vanaf de geboorte, snel handelend (minuten of uren) en zonder onderscheid tegen elk extern middel;

-verworven immuunrespons: ontwikkelt zich langzaam na de eerste ontmoeting met een specifieke ziekteverwekker (binnen een paar dagen), maar behoudt het geheugen om sneller te handelen na verdere toekomstige blootstelling.

Laten we uitzoeken hoe we het immuunsysteem kunnen verbeteren.

Hoe het immuunsysteem te verbeteren

Hoe het immuunsysteem verbeteren? Het is een goede vraag. Het verbeteren van het immuunsysteem is een noodzaak wanneer het wordt aangetast of verzwakt door verschillende factoren, zoals stress, bepaalde ziekten, overmatig gebruik van antibiotica, kou, seizoenswisselingen, onjuiste voeding, onvoldoende nachtrust enz. In dit geval is de lage immuunafweer leidt tot een grotere vatbaarheid voor infecties (ziekten veroorzaakt door infectieuze agentia zoals bacteriën, virussen, schimmels en parasieten).

Tegenwoordig zijn de belangrijkste oorzaken van de verzwakking van het immuunsysteem stress, sommige pathologieën, het overmatig gebruik van antibiotica, verschillende omgevingsfactoren (bijv.: kou, vochtigheid, seizoenswisselingen, overmatige blootstelling aan de zon enz.), onjuiste voeding, onvoldoende nachtvoeding. rust, sedentair leven, fysieke vermoeidheid en het ouder worden.

Hoe u het immuunsysteem op natuurlijke wijze kunt versterken

Volgens de unanieme mening van de medisch-wetenschappelijke gemeenschap is het aannemen van een gezonde levensstijl de beste manier om het immuunsysteem te versterken. Met het aannemen van een gezonde levensstijl werken alle organen, apparaten en systemen van het menselijk lichaam – inclusief het immuunsysteem – beter en effectiever.

Het volgen van enkele basisprincipes die een perfecte combinatie van deugdzame gewoonten bieden, kan ons helpen te begrijpen hoe we het immuunsysteem kunnen verbeteren.

Een gezonde levensstijl omvat een dieet rijk aan fruit en groenten, regelmatige lichaamsbeweging, niet roken, niet overmatig alcoholgebruik, het lichaamsgewicht en de bloeddruk onder controle houden, minstens 7-8 uur per nacht slapen en nauwgezet observeren de regels voor een goede persoonlijke hygiëne.

Laten we deze basisprincipes voor het verbeteren van het immuunsysteem kort verdiepen:

-Fysieke activiteit. Sport helpt je te begrijpen hoe je het immuunsysteem kunt verbeteren, maar het is belangrijk om het op een intelligente en evenwichtige manier en zonder excessen te beoefenen;

-Behoud van het normale lichaamsgewicht. Dit hangt nauw samen met een uitgebalanceerd dieet en constante lichaamsbeweging;

-De beperking van alcohol. Alcoholmisbruik schaadt de gezondheid ernstig en heeft een depressief effect op het immuunsysteem.

-Niet roken. Onder de ontelbare schade die door roken wordt veroorzaakt, behoort ook de verzwakking van het immuunsysteem;

- Krijg genoeg slaap. Tijdens de nachtrust verwerkt het menselijk lichaam de eiwitten die via de voeding binnenkomen en gebruikt deze om potentiële ziekteverwekkers te bestrijden. Wie 's nachts niet voldoende slaapt, kan de eiwitten hiervoor niet gebruiken en is dus kwetsbaarder voor infecties.

-Behoud van een normale bloeddruk.

-Neem de regels voor een goede persoonlijke hygiëne in acht.

Hoe zit het met voeding? Lees verder om meer te weten te komen over de voedingsmiddelen die het immuunsysteem versterken.

Voedsel dat het immuunsysteem versterkt

De gewoonte om fruit, groenten, volle granen en yoghurt te consumeren, misschien geassocieerd met de inname van prebiotica en probiotica (melkzuurfermenten), en de goede gewoonte om de inname van voedingsmiddelen die rijk zijn aan verzadigde vetten te beperken, vormen de basis van een correct dieet dat is in staat het immuunsysteem te verbeteren.

Er zijn ontstekingsremmende en antioxiderende voedingsmiddelen die bijzonder beschermend zijn tegen koortsachtige toestanden: enkele voorbeelden zijn knoflook, groene thee zonder suiker, of kruiden zoals kurkuma en kaneel die het immuunsysteem versterken en positieve effecten hebben op de gezondheid in het algemeen.

In feite kan de weerstand tegen infecties (die veroorzaakt kunnen worden door virussen of bacteriën) worden verbeterd door het lichaam te voorzien van voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten.

Heb je ons artikel over het belang van antioxidanten gelezen? Vind het hier!

Antioxidanten zijn moleculen die ons lichaam helpen zich te verdedigen tegen de aanval van schadelijke stoffen. Ze zijn in staat de schade veroorzaakt door vrije radicalen te voorkomen of te herstellen.

De krachtigste antioxidanten die het immuunsysteem kunnen helpen verbeteren zijn kiwi’s, groene bladgroenten zoals spinazie en cichorei, broccoli, kool, ananas, tomaten, paprika’s, plantaardige oliën (pinda’s, maïs, zonnebloem, extra vergine olijfolie), hazelnoten. , wortels, gedroogde abrikozen, pompoen, peterselie en rijp.

Als de correctie van eetgewoonten, sport, beperking van alcoholgebruik etc. niet voldoende zijn om het immuunsysteem te versterken, is het mogelijk om gebruik te maken van enkele middelen die de natuur de mens altijd heeft aangeboden: geneeskrachtige planten met immunostimulerende en adaptogene werking. Een andere oplossing kan het gebruik van vitamines voor het immuunsysteem zijn.

Vitaminen voor het immuunsysteem

Er zijn specifieke vitamines die nuttig zijn om het immuunsysteem te versterken. Kent u de antioxiderende kracht van vitamine C die nuttig is om het immuunsysteem te verbeteren? Vitamine C is een van de grootste boosters van het immuunsysteem. Sterker nog, een tekort aan vitamine C kan ervoor zorgen dat je vatbaarder wordt om ziek te worden.

Een andere vitamine die als nuttig wordt beschouwd, is vitamine D. Het is raadzaam om in de herfst een vitamine D-supplement te gebruiken, wanneer er weinig zonneschijn is en deze vitamine niet kan worden aangemaakt omdat er geen blootstelling van de huid aan zonlicht is.

Het kan daarom nuttig zijn om, op advies van uw arts, in de periode dat de griep vaker voorkomt een supplement van vitamine D en vitamine C te gebruiken, of u kunt beter het hele jaar door lage doseringen multivitaminesupplementen gebruiken.

Zoals we hebben gezien, hangt het welzijn van het immuunsysteem ook af van het dieet, de levensstijl en de individuele constitutie. Zorg goed voor jezelf en breng deze waardevolle tips over hoe je het immuunsysteem kunt verbeteren in de praktijk. Vond je dit artikel interessant? Laat het ons weten! 😊


laat een reactie achter