CELLULAR AGING: WHAT ARE THE CAUSES AND HOW TO PREVENT IT

CELLULAIRE VEROUDERING: WAT ZIJN DE OORZAKEN EN HOE HET TE VOORKOMEN

Cellulaire veroudering is een onvermijdelijk proces dat verband houdt met complexe mechanismen. Er zijn factoren die deze dynamiek versnellen, wat leidt tot het stoppen van celproliferatie. Dit zijn variabelen die verband houden met onze levensstijl en die verschillende gevolgen hebben voor onze gezondheid.

Een verkeerde levensstijl, de consumptie van alcohol, tabak, luchtvervuiling en perioden van stress kunnen in ons lichaam een ​​vroegtijdige cellulaire veroudering veroorzaken. Laten we samen ontdekken wat cellulaire veroudering is, wat de oorzaken zijn en hoe we dit kunnen voorkomen.

Wat is cellulaire veroudering

Telomeren, de ‘beschermkappen’ van DNA, spelen een sleutelrol in de cellulaire verouderingsprocessen van het organisme. In feite worden ze in de loop van de tijd korter en maken de cellen gevoeliger voor het oplopen van verschillende ziekten die verband houden met de leeftijd, waaronder tumoren, beroertes, hart- en vaatziekten en diabetes. Het voorkomen van voortijdige cellulaire veroudering is mogelijk door een reeks processen te implementeren waardoor we ons beter kunnen voelen.

De medische wetenschap beschouwt twee tijdperken: de chronologische leeftijd en de biologische. De organen en systemen van een 60-jarige persoon kunnen beter zijn en in meer functionele omstandigheden verkeren, en dus meer lijken op die van mensen van ongeveer 45 jaar, of slechter en minder functioneel zijn, en daarom meer lijken op die van mensen van ongeveer 80 jaar.

Het verschil tussen de chronologische en de biologische leeftijd hangt grotendeels af van de levensstijl, aangezien slechte gewoonten ervoor kunnen zorgen dat we vroeg verouderen, waardoor we een hogere biologische leeftijd bereiken dan wanneer we goed voor ons lichaam zouden zorgen.

Wat zijn de oorzaken van cellulaire veroudering

Er zijn verschillende oorzaken en deze kunnen verband houden met de omgeving waarin we leven. Cellulaire veroudering kan worden bepaald door genetische factoren, die een vroege veroudering van het lichaam en intellect bepalen, of door omgevingsfactoren die een aanzienlijke, meestal negatieve, invloed hebben op ons psychofysische welzijn.

Een van de eerste oorzaken is stress , een element dat onze gezondheid en onze levensstijl beïnvloedt: een hectisch bestaan en een buitensporig aantal plichten leiden ertoe dat alle fysieke en intellectuele energie wordt uitgeput en, in de ernstigste gevallen, in de problemen komt.

Roken is ook bijzonder schadelijk; het beschadigt niet alleen de longen, maar veroorzaakt ook veroudering van de huid.

Onder de factoren die de cellulaire veroudering bepalen, zijn geen goede voeding en een gebrek aan fysieke activiteit zeer belangrijk: het verzorgen van je lichaam, het goed voeden en in vorm houden, is essentieel om je goed te voelen.

Hoe cellulaire veroudering te voorkomen

Om jezelf zo jong mogelijk te houden, moet je een correcte levensstijl hebben die rekening houdt met twee essentiële factoren: evenwichtige voeding en regelmatige fysieke activiteit.

Je moet eraan wennen actief te zijn, maar zonder te overdrijven. Gezien de tijdsduur van een week zou de juiste motorische activiteit minimaal 150 minuten per week moeten zijn. Het is belangrijk om te onthouden dat elke fysieke activiteit medisch toezicht vereist en de aanwezigheid van een instructeur voor motorische activiteiten die uitlegt hoe de oefeningen moeten worden uitgevoerd. Bovendien moet u proberen de hoeveelheid tijd die u zittend doorbrengt tot een minimum te beperken. Het is raadzaam om elke 20/30 minuten uit de stoel te komen en een paar stappen te zetten, zelfs thuis of op kantoor, voor het geval u tien minuten niet kunt lopen.

Een correcte en uitgebalanceerde voeding is van fundamenteel belang om de cellulaire veroudering te vertragen. De juiste voeding moet van dag tot dag gevarieerd worden en de juiste hoeveelheid en verhouding van macro- en micronutriënten bieden die essentieel zijn voor ons lichaam. Het dieet om vroegtijdige cellulaire veroudering tegen te gaan is gebaseerd op de inname van voedingsmiddelen met een sterke beschermende en antioxiderende kracht, om de werking van vrije radicalen te belemmeren, zodat ze onze cellen niet beschadigen. Antioxidanten zijn vrienden van ons lichaam, van ons welzijn en helpen de cellulaire veroudering te vertragen.

In groente zitten veel nuttige antioxidanten, te onderscheiden door de kleur van het voedsel. Door regelmatig van kleur te veranderen, kunnen we alle noodzakelijke sporenelementen opnemen:

-Rood. Het duidt op de aanwezigheid van lycopeen en anthocyanen, die de natuurlijke celbescherming tegen vrije radicalen bevorderen. Een voorbeeld kunnen tomaten zijn;

-Geel oranje. Het is een bron van carotenoïden en flavonoïden die het gezichtsvermogen helpen beschermen, cellulaire veroudering kunnen voorkomen en de immuunrespons kunnen versterken;

-Groente. Het duidt op de aanwezigheid van chlorofyl, magnesium, foliumzuur, carotenoïden en polyfenolen die de bloedvaten, botten, tanden helpen versterken en de functie van het zenuwstelsel kunnen verbeteren;

-Paars. Het duidt op de aanwezigheid van anthocyanen, kalium en magnesium die de fragiliteit van de haarvaten kunnen bestrijden en atherosclerose kunnen voorkomen, en het geheugen kunnen helpen verbeteren.

Onder de voedingsmiddelen die nuttig zijn om cellulaire veroudering te voorkomen, bevinden zich ook de essentiële vetzuren, goede vetten die vooral in vis voorkomen. Bovendien gaan ze de werking van vrije radicalen tegen en vergemakkelijken ze de opname van in vet oplosbare vitamines zoals A, D, E, K. Ze stimuleren ook de stofwisseling, waardoor de efficiëntie ervan toeneemt, vooral bij de verbranding van vet en koolhydraten. Onder het voedsel dat rijk is aan omega 3 bevindt zich de blauwvis , zoals ansjovis, makreel, ansjovis, haring en zalm. Uitstekende bronnen zijn ook tofu, noten en sommige plantaardige oliën.

Wist je dat het Fasting Mimicking Diet de celvernieuwing bevordert? Tijdens de vijfdaagse reis gaat het lichaam over in een vastende toestand en een vetverbrandingsmodus, zodat het kan beginnen met het opruimen van de cellen, waardoor het lichaam in een staat van ketose terechtkomt. Op de vierde dag gaan de celverjonging en de vetverbranding door en de laatste dag voelt u zich beter. U kunt proberen uw biologische leeftijd te verbeteren met ProLon®. Koop het nu !


laat een reactie achter