Healthy Eating: the opinion of the expert Alessandro Laviano

Gezond eten: de mening van de expert Alessandro Laviano

Alessandro Laviano heeft een opmerkelijk cv. Door de jaren heen heeft hij zowel nationaal als internationaal verschillende functies bekleed. Als doctor in de interne geneeskunde en nefrologie aan het Umberto I-ziekenhuis in Rome specialiseerde hij zich op het gebied van voeding en gezond eten, waarbij hij zijn onderzoek concentreerde op de voordelen die voortvloeien uit de integratie van een farmacologische en voedingsbenadering voor patiënten met pathologieën zoals kanker. Bovendien nam professor Laviano deel aan het onderzoek dat leidde tot het Fasting Mimicking Diet (FMD) als docent Interne Geneeskunde en Metabole Ziekten aan de " La Sapienza" Universiteit in Rome.

Gezond eten: een manier om ziekten te voorkomen

Gezond eten

Professor Laviano, hoe belangrijk is gezond eten tegenwoordig?

Het is van groot belang vanuit medisch, sociaal en economisch oogpunt. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat correcte voeding een belangrijke troef is bij de preventie van chronische degeneratieve ziekten en bij het herstel van ziekten. Bovendien zijn de kosten voor het gebruik van nieuwe behandelingen voor veel gezondheidszorgstelsels buitensporig duur, maar leveren ze niet altijd bevredigende resultaten op in termen van efficiëntie, zie recente voorbeelden in de oncologie. Voeding is echter een effectieve strategie die voor veel patiënten de behoefte aan farmacotherapie zou kunnen verminderen. Toch is het duidelijk dat we nog steeds medicijnen nodig zullen hebben om veel ziekten te genezen. Goede voeding en een gezonde levensstijl kunnen medicamenteuze behandelingen helpen hun effectiviteit te vergroten en de kosten voor de samenleving te verlagen.

Wat vindt u van een dieet dat de metabolische effecten van vasten kan reproduceren, wat in wezen het doel is van MKZ?

De rol van vasten bij ziektepreventie is al tientallen jaren een onderwerp van onderzoek, maar de overgang van het laboratorium naar het dagelijks leven is altijd beperkt geweest door de inherente moeilijkheid van het volgen van caloriebeperking en periodiek vasten gedurende maanden en jaren. Door een dieet te kunnen volgen dat, omdat het weinig calorieën bevat, de metabolische effecten van vasten kan nabootsen, kunnen we het programma beter naleven dan een caloriebeperking van enkele maanden of jaren.

Professor, u heeft bij vele gelegenheden uw mening gegeven over de doe-het-zelf-methode. Wat zijn de nadelen van de methode die dit kan veroorzaken?

Voedsel is een krachtige inductor van biologische reacties, net als voedselonthouding. De gevolgen van een periode van caloriebeperking, zelfs van korte duur, kunnen in verband worden gebracht met bijzonder complexe onevenwichtigheden in de hydro-elektrolyten of het koolhydraatmetabolisme. Het is altijd beter als die vasten-nabootsende dieetperiodes worden uitgevoerd met behulp van formules die zijn gevalideerd en bevestigd door duizenden proefpersonen over de hele wereld. Helaas denken we allemaal dat we experts zijn als het om eten gaat. Eigenlijk kan voedsel, als het op de juiste manier wordt behandeld, fungeren als een krachtig heilzaam medicijn, maar in de tussentijd kan het leiden tot schadelijke metabolische veranderingen.

Waarom zou iemand MKZ kiezen als een voedselpakket, wetenschappelijk en klinisch geformuleerd, in plaats van te vertrouwen op een soortgelijk dieet?

Naast wat ik eerder zei, denk ik dat de belangrijke en praktische motivatie om de MKZ te volgen in de vorm van een voedselpakket te danken is aan de gunstige en beschermende effecten die alleen voor de kit zijn bewezen. Daarom kan het zijn dat het vertrouwen op een ander soortgelijk dieet niet de gewenste effecten heeft en zelfs veranderingen in de lichaamssamenstelling tot gevolg heeft.

Je hebt tijdens de vijf dagen van de MKZ meerdere patiënten gevolgd, wat heb je geconcludeerd?

Tot nu toe heb ik diverse gezonde en zieke proefpersonen mogen volgen. Ik moet zeggen dat niemand bijzondere problemen heeft ondervonden bij het volgen van de MKZ, wat bewijst dat het een dieet is dat gemakkelijk kan worden gevolgd. Het meest verrassende en vaak waargenomen was de grote energie die de meeste behandelde proefpersonen hadden, zelfs tijdens de periode van MKZ. Bovendien merkten we bij bijna alle proefpersonen die vóór de MKZ osteoarticulaire pijn rapporteerden dat alle pijnlijke symptomen volledig verdwenen waren.

Zou u FMD, gevolgd door de klinisch goedgekeurde methode, adviseren aan patiënten met bepaalde pathofysiologische aandoeningen?

De MKZ is veilig bij gezonde proefpersonen en waarschijnlijk zelfs effectiever bij patiënten met chronische en degeneratieve aandoeningen. Natuurlijk hebben we klinische studies nodig om dit te bevestigen, maar ik denk nu al dat het mogelijk is om MKZ te integreren in de standaard medische therapie nadat ik alles aan de patiënt heb uitgelegd en in overleg met de arts die hem of haar volgt.

Zou dit een goede integratie kunnen zijn in de standaardgeneeskunde?

Zeker, om de efficiëntie ervan te vergroten en niet om deze te vervangen.

Kunt u, op basis van uw ervaring als arts, het vasten-nabootsende dieet beschrijven?

  • Een eenvoudige en effectieve strategie
  • Draagt ​​bij aan het succesvol ouder worden
  • Helpt langer en beter te leven.

 Artikel geschreven door: Francesca Florenzo

Volg onze Facebook @ProLon.Europe !


laat een reactie achter