vegetarian diet

VEGETARISCH, VEGAN EN PESCETARISCH DIEET

 

De afgelopen jaren zijn steeds meer mensen een veganistisch dieet gaan volgen, anderen een vegetarisch dieet en sommigen hebben besloten om alleen vlees en de daarvan afgeleide producten uit hun dieet te schrappen. geen vis (de zogenaamde "pescetariër").

Deze diëten worden gekenmerkt door de dagelijkse consumptie van groenten, fruit, granen en peulvruchten, die de inname van verzadigde vetten en cholesterol verminderen en daarom beschermende eigenschappen hebben tegen verschillende chronische pathologieën.

Uit het EPIC-project, een observationeel onderzoek uitgevoerd door onderzoekers aan de Universiteit van Oxford, is gebleken dat degenen die alleen plantaardig voedsel of mogelijk zelfs vis consumeren, minder kans hebben op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten, zelfs onder degenen die dit volgen. ongepast gedrag zoals rookgewoonten of slechte lichamelijke activiteit. Dit resultaat lijkt te wijten te zijn aan een lagere incidentie van bepaalde risicofactoren zoals obesitas, hypertensie, hypercholesterolemie en diabetes type 2 bij de vegetarische en pescetarische bevolking.

vegetarian diet

Laten we samen kijken wat het vegetarische dieet onderscheidt van het veganistische en pescetarische dieet.

Verschillen tussen vegetarisch, veganistisch en pescetarisch dieet

Vegetarisch dieet

Binnen de definitie van een vegetarisch dieet zijn er verschillende voedingsmodellen:

 • Lacto-Ovo-vegetarisme: vlees en zijn derivaten en verschillende watersoorten (vis, weekdieren en schaaldieren) zijn uitgesloten van het dieet. Melk, zuivelproducten en eieren zijn, naast plantaardig voedsel, toegestaan. Door de consumptie van dierlijke en plantaardige eiwitbronnen voldoende af te wisselen, is dit type dieet evenwichtig en evenwichtig.
 • Lacto-vegetarisme: bij dit type dieet wordt naast vlees en vis ook de consumptie van eieren geëlimineerd. Het is belangrijk om de uitsluiting van vrijwel alle bronnen van dierlijke oorsprong te compenseren met de juiste hoeveelheid plantaardig eiwit, zonder de consumptie van melk en zuivelproducten te overdrijven. In plaats daarvan is het belangrijk om de niveaus van vitamine B12 onder controle te houden (een ei kan bij een volwassene ongeveer de helft van de dagelijkse behoefte aan deze voedingsstof opleveren), eventueel door gebruik te maken van supplementen.

  Veganistisch dieet

  Dit dieet voorziet in de uitsluiting van alle voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong, inclusief melk en eieren, en is daarom gebaseerd op de consumptie van uitsluitend groenten (groenten, peulvruchten, fruit, paddenstoelen en algen). Het veganistische dieet moet goed gepland worden, omdat het je kan blootstellen aan verschillende voedingstekorten, zoals vitamine B12-tekort, calcium-, zink-, ijzer- of omega-3-vetzuren. In het bijzonder heeft de veganistische bevolking behoefte aan de integratie van vitamine B12, aangezien deze voedingsstof uitsluitend aanwezig is in voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong.

  Pescetarisch dieet

  Deze term, die begin jaren negentig werd bedacht, verwijst naar een dieet zonder vlees, maar dat omvat ook vis en zeevruchten. Het volgen van een pescetarisch dieet is moeilijker om aan voedingstekorten te voldoen: de toevoeging van vis levert in feite een groot deel van de "goede" vetzuren uit de omega-3-reeks op.

   De enige aanbevolen voorzorgsmaatregel is om zoveel mogelijk te variëren met het type vis, waarbij de grotere soorten, bijvoorbeeld tonijn of zwaardvis, worden beperkt en de voorkeur wordt gegeven aan kleinere soorten, zoals blauwvis, om de inname van bepaalde verontreinigingen in de zee te beperken, zoals kwik.

  pescetarian diet

  Het langlevendieet en het pescetarische dieet

  Een specifiek facet van het pescetarisme is het Langlevendieet . Het is een semi-vegetarisch dieet, waarbij de belangrijkste bron van eiwitten afkomstig is van de consumptie van peulvruchten, maar met de toevoeging van vis 2-3 keer per week. Het wordt aanbevolen om vis, schaal- en weekdieren te kiezen met een hoog gehalte aan omega-3/6 en/of vitamine B12 (zalm, ansjovis, sardines, kabeljauw, brasem, forel, zeevruchten en garnalen). Af en toe is het mogelijk om andere voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong te introduceren, zoals eieren en sommige soorten kaas, bij voorkeur schapen- of geitenkaas (bijvoorbeeld feta of pecorino).

   

  Als u uw eetgewoonten wilt veranderen of een meer plantaardig dieet wilt benaderen, boek dan een voedingsadvies bij onze voedingsdeskundigen. Het is gratis!

   


  1 reactie


  • Devid Tukur

   HIRE A CERTIFIED CRYPTO RECOVERY EXPERT // LOST RECOVERY MASTERS ARE REPUTABLE

   Most frequently asked question by investors after losing Bitcoins to fraudsters is how possible it is to recover the digital asset. I happened to become a scam victim last summer. I became interested in Cryptocurrency trading last summer and decided to trade $425,000 worth of crypto through an online software company which promised huge returns. This all went wrong after they transferred all my funds from my coin base wallet to an unknown wallet address. I immediately had a search out on a reliable option to recover the funds back. I came across Lost Recovery Masters, a specialized group in Cryptocurrency Recovery services. I must say I have good fortune, all my lost funds have been recovered back all thanks to these experts. To any victim who has lost Crypto to fraudsters learn more on restoring back your funds Visit their website and Learn more:
   Website: https://lostrecoverymasters.wixsite.com/recoverbitcoin2024
   Whatsapp (+44(7537)-105921)
   Support Email (Support@lostrecoverymasters.com)


  laat een reactie achter