SURYA NAMASKARA: HOW TO DO IT AND WHY SUN SALUTATION IS GOOD FOR HEALTH

SURYA NAMASKARA: HOE HET TE DOEN EN WAAROM ZONNEGROETEN GOED VOOR DE GEZONDHEID IS

De zonnegroet is de ideale yogaoefening om de elasticiteit terug te krijgen, een strak lichaam en een ontspannen geest te krijgen, en niet alleen. Het wordt ook Surya Namaskara genoemd. Surya betekent zon- en namaskargroet.

Het is geschikt voor iedereen, sporters en niet-sporters, zelfs voor degenen die yoga-beginners zijn, en het kan op alle leeftijden worden beoefend.

Wat is de Surya Namaskara

Het is een dynamische opeenvolging van 12 posities (zoals de uren van de zon), of asana, die in een vloeiende beweging moet worden gerealiseerd, alsof het een choreografie is, ondersteund door de ademhaling. Bij elke opening van het lichaam komt een inademing overeen en bij elke sluiting een uitademing. Ademen gebeurt altijd via de neus, de mond gesloten en met ontspannen kaken: adem in via de neus en adem uit via de neus.

Surya Namaskara: tips om het te oefenen

Je moet comfortabele kleding dragen en, als je in het park kunt oefenen, voor de zon gaan staan. Omdat de surya namaskara uit talloze bewegingen bestaat, is het erg belangrijk om ze afzonderlijk uit te proberen, zodat je met elk ervan vertrouwd raakt en vervolgens de volledige reeks kunt uitvoeren.

Yoga is geen sport, dus het doel ervan is niet om de oefening goed uit te voeren, maar om ontspanning en harmonie te zoeken wanneer je de hele reeks kunt uitvoeren. Als u eenmaal bekend bent met de asana, kunt u doorgaan met het realiseren van de hele reeks.

Zoals bij elke yogahouding is het essentieel om ademhaling te combineren met elke beweging. Laat los en voel je adem en je lichaam: het is een belangrijk moment voor je. Hoe meer je de surya namaskara beoefent, hoe meer je je zelfbewustzijn ontwikkelt.

Wanneer moet je Surya Namaskara doen?

Oorspronkelijk werd aanbevolen om elke ochtend en elke avond de zonnegroet te oefenen, bij voorkeur voor de zon. Het is een bedankje voor de zon als levensbron, maar ook een reeks oefeningen die perfect zijn voor je lichaam.

Deze yogapraktijk werkt als een opwarming van lichaam en geest en kun je 's ochtends beoefenen. Aan de andere kant is de beste tijd om de reeks uit te voeren bij zonsopgang, omdat dit vitaliteit geeft aan lichaam en geest. Maar de surya namaskara kan meerdere keren per dag worden beoefend. In de middag is het bijvoorbeeld een uitstekende natuurlijke energizer, terwijl het je in de avond helpt ontspannen.

Hoe Surya Namaskara te doen

Het aantal series dat moet worden uitgevoerd, varieert van persoon tot persoon. Als je een yoga-beginner bent, moet je beginnen met minimaal 2 reeksen, die een levenscyclus vormen, en deze vervolgens verhogen.

Het advies is om 8 tot 12 zonnegroeten te kunnen uitvoeren.

Positie 1: Pranamasana (gebedspositie). Ga met je voeten bij elkaar staan, breng je handen samen voor je borst en ontspan je hele lichaam. Adem uit en probeer de longen zoveel mogelijk leeg te maken zonder enig geluid te maken.

Positie 2: Hasta uttanasana (positie van de bovenarm). Hef uw armen boven uw hoofd, houd uw armen gescheiden tot schouderhoogte en buig uw hoofd en bovenlichaam naar achteren. Adem in en hef je armen omhoog.

Positie 3: Padahastasana (positie van de handen ten opzichte van de voeten). Buig je romp totdat je vingers de grond voor je voeten raken en probeer met je voorhoofd je knieën te raken. Forceer niet en houd uw benen recht. Adem uit terwijl u voorover buigt en probeer in de uiteindelijke positie de buik samen te trekken om het maximale luchtvolume te verdrijven.

Positie 4: Ashwa sanchalanasana (paardenpositie). Strek uw rechterbeen zo ver mogelijk naar achteren en buig tegelijkertijd uw linkerbeen, maar houd uw linkervoet in dezelfde positie. In de eindpositie moet het gewicht van het lichaam worden ondersteund door de handen, de linkervoet, de rechterknie en de vingers van de rechtervoet. Het hoofd moet achterover gebogen zijn, de rug gebogen en de blik naar boven. Adem in en strek het rechterbeen naar achteren.

Positie 5: Parvatasana (bergpositie). Hef uw linkerbeen op en plaats uw linkervoet naast uw rechterbeen. Til het bekken op en laat het hoofd zakken zodat het zich in het midden van de armen bevindt; het lichaam moet de twee zijden van een driehoek vormen. In de eindpositie moeten de benen en armen gestrekt zijn. Probeer uw hielen in contact te houden met de vloer en adem uit terwijl u uw linkerbeen strekt en de romp buigt.

Positie 6: Ashtanga namaskara (aanhef met acht lichaamsdelen). Laat je lichaam op de grond zakken, zodat in de uiteindelijke positie alleen je tenen, knieën, borst, handen en kin de grond raken. De heupen en de buik moeten iets van de vloer worden getild. De ademhaling moet buitengesloten worden. Adem niet.

Positie 7: Bhujangasana (slangpositie). Til de romp op vanuit de taille door de armen te strekken. Buig je hoofd achterover en adem in terwijl je je romp optilt en je rug buigt.

Positie 8: Parvatasana (bergpositie). Dit is een herhaling van positie 5. Adem uit terwijl je het bekken optilt.

Positie 9: Ashwa sanchalanasana (paardenpositie). Deze positie is hetzelfde als positie 4. Adem in terwijl je de positie aanneemt.

Positie 10: Padahastasana (positie van de handen ten opzichte van de voeten). Deze positie is een herhaling van positie 3. Adem uit terwijl je de beweging uitvoert.

Positie 11: Hasta uttanasana (positie van de bovenarm). Deze fase is hetzelfde als positie 2. Adem in terwijl je het lichaam strekt.

Positie 12: Pranamasana (gebedspositie). Dit is de eindpositie en deze is hetzelfde als positie 1. Breng je handen voor je borst met de handpalmen naar elkaar toe. Ontspan je hele lichaam en adem uit in de eindpositie.

8 voordelen van Surya Namaskara

Hier zijn enkele voordelen van de zonnegroet:

-Het is uitstekend om het hele lichaam op te warmen en te versterken.

-Het kan helpen om verkeerde houdingen te corrigeren en alle spieren in het lichaam te versterken.

-Het ontwikkelt concentratie, coördinatie en evenwicht.

-Het verbetert de darmtransit.

-Het is nuttig om het bloed van zuurstof te voorzien.

-Het is nuttig om de geest te kalmeren.

-Het reguleert de slaap.

-Het verbetert de ademhaling en het cardiovasculaire ritme.

Vond je ons artikel leuk? Deel het en begin te ontspannen met de Surya Namaskara. Namasté!