RELAXATION TECHNIQUES: RELIEVE STRESS AND ANXIETY

ONTSPANNINGSTECHNIEKEN: VERLICHTEN VAN STRESS EN ANGST

Elke dag stapelen we veel stress en angst op die ons ervan weerhouden vreedzaam te leven. Het is niet gemakkelijk om al deze spanning het hoofd te bieden, vooral omdat we ons nooit tijd voor onszelf kunnen geven!

Kunnen ontspannen is essentieel om met meer kracht en energie de dagelijkse uitdagingen en verplichtingen aan te gaan! Je hebt geen dure wellnesscentra of speciale vakanties nodig, maar gewoon een paar eenvoudige gebaren om thuis te doen, dag na dag, om een ​​goed mentaal en fysiek evenwicht te hervinden en stress te ontdoen! Benieuwd naar onze tips over doe-het-zelf-ontspanningstechnieken? Lees verder!

Wat zijn ontspanningstechnieken

Ontspanningstechnieken zijn vrijwillige acties om angst- en stresstoestanden te reguleren en te beheersen. Deze technieken zijn bedoeld om het individu van spanning te bevrijden en zijn/haar psychofysiologische evenwicht te herstellen. In het Westen hebben ontspanningstechnieken pas de laatste decennia ruimte gemaakt omdat het idee is aanvaard dat het organisme een complex systeem is dat wordt gevormd door de interactie tussen lichaam en geest.

Onze tips 

Wat zijn onze aanbevolen ontspanningstechnieken? De beste manier om de geest te zuiveren van negatieve gedachten en het lichaam te ontspannen van alle opgehoopte spanning is door een tijdje voor jezelf te denken! Gun jezelf momenten van rust door te doen waar je van houdt, zonder aan iemand anders te denken. Lees een boek, luister naar je favoriete muziek, gun jezelf een lange huidverzorgingsroutine...

Een veel voorkomende en supereffectieve methode om thuis comfortabel te mediteren en te ontspannen is muziek. Er zijn veel perfecte ontspannende geluiden om stress te bestrijden, elk met zijn eigen kenmerk. Klassieke muziek is bijvoorbeeld een van de meest populaire als het gaat om antistressmiddelen. Sommige instrumenten, vooral de piano, zijn geliefd vanwege hun vermogen om rust en sereniteit te creëren

Wanneer je kunt, zet dan je telefoon uit en ga weg, ook al is het maar voor een paar uur, van de omgeving om je heen, misschien gebruikmakend van een lekker warm bad. Het water heeft een geweldige ontspannende kracht! Er is niets rustgevender dan een lekkere douche of een warm bad, waardoor niet alleen de psychologische en mentale spanning wordt losgemaakt, maar ook de fysieke spanning! Een goede antistresstechniek bestaat uit het ondersteunen van de straal heet water achter de nek en schouders, dat zijn de gebieden waar de nerveuze spanning zich het meest ophoopt en die dankzij de watermassage zal verdwijnen.

Het ideale moment om te ontspannen is ‘s avonds, vlak voor het slapengaan. Nadat u echter naar uw lichaam heeft leren luisteren, wordt het gemakkelijker en kunt u het op elk moment doen, om energie terug te krijgen op het werk of om te kalmeren na een lang gevecht.

Dim de lichten, zet de tv uit, zoek naar omstandigheden van maximale rust... Ga op je rug op de grond liggen, je handen langs je lichaam, je ogen gesloten. Geef je over en laat het lichaam spontaan de positie met de minste spanning vinden. Laat de zwaartekracht uw bewegingen leiden en er vindt een progressieve spierontspanning plaats. De gewrichten zullen moeten smelten en zachtjes bewegen alsof ze door de wind worden aangedreven. Haal diep adem, concentreer u op uw buik, probeer deze tijdens elke inademing op te blazen als een ballon en leeg deze vervolgens langzaam tijdens het uitademen. Ontspan gewoon…

Concentreer u nu op het gezicht, houd uw ogen gesloten zonder te knijpen, laat uw oogleden zachtjes zakken. In enkele ogenblikken ga je de hele dag terug in je gedachten. Verzamel je energieën en breng ze over naar je voorhoofd. Stel je voor dat iemand zachtjes je haar naar beneden trekt. Het voorhoofd volgt de beweging van de hoofdhuid, de huid van het gezicht wordt ductiel, de lippen gaan open, de kaak gaat zachtjes open. Hoe meer de tijd verstrijkt, hoe meer spanningen verdwijnen. Je spieren worden als boter, je huid een ijsje dat smelt in de zon, het haar lijkt los te laten van je lichaam. Verlaten…

Nu is de ontspanning totaal, de geest bevindt zich in een rustige fase, de halfgesloten ogen zijn verloren in de leegte. In de kamer heersen vrede en rust, uw ontspanning is zodanig dat u niets ziet en voelt. Blijf een paar minuten in deze toestand en val in slaap als je daar behoefte aan hebt.

Wanneer u besluit terug te keren naar de realiteit, probeer dan langzaam de controle over uw spieren terug te krijgen. Probeer uw lichaam langzaam weer op te bouwen, waarbij u de huid en spieren van de grond tilt. De inademingen worden dieper, de uitademingen worden korter. Krijg geleidelijk de controle terug over je ontspannen spieren, kleine rillingen lopen over je rug als getuigenis van de energie die weer begint te stromen.

Sta langzaam op en open op het laatste moment je ogen. Je voelt je tevreden, ontspannen, een gevoel van rust omringt je, spanningen zijn verdwenen en je bent je er bovenal van bewust dat je de juiste rust aan je geest hebt teruggegeven.

Heb je deze ontspanningstechnieken ooit geprobeerd of heb je persoonlijke en bijzondere methoden? Gun jij jezelf momenten van ontspanning om stress en spanning weg te nemen? Vertel ons alles in de reacties! Prolon.