ALOE VERA BENEFITS AND USES

VOORDELEN EN GEBRUIK VAN ALOË VERA

De Aloë Vera (Aloe barbadensis Miller) is slechts één van de honderden bestaande aloësoorten, maar wordt vanwege zijn eigenschappen het meest gebruikt in consumentenproducten voor zowel extern als intern gebruik. Het gebruik van deze plant kent een lange traditie in verschillende delen van de wereld Veel voordelen van Aloë Vera die in de loop der jaren zijn ontdekt, aanvankelijk alleen geverifieerd door de ervaring, maar vandaag de dag ook bevestigd door enkele wetenschappelijke onderzoeken.

Het is waarschijnlijk een van de bekendste planten ooit vanwege de talloze gunstige eigenschappen. Uit de bladeren wordt een dicht sap met de consistentie van een gel geëxtraheerd. Het bevat talrijke actieve ingrediënten met immunostimulerende, ontstekingsremmende, zuiverende en voedende eigenschappen.

De bijzondere samenstelling van deze gel, gecombineerd met de verschillende gunstige eigenschappen die de aloë vera-plant bevat, heeft de transformatie van de grondstof mogelijk gemaakt in producten die voor vele toepassingen kunnen worden gebruikt.

Laten we de voordelen, eigenschappen en toepassingen van Aloë Vera ontdekken.

Blijf lezen.

Aloë Vera voordelen

De voordelen van Aloë Vera zijn legio. Dit zijn de belangrijkste:

 • Het kan het lichaam ontgiften van gifstoffen. De sacchariden die in de gel aanwezig zijn, hechten zich aan de wanden van de darm en vormen een beschermende barrière die de opname van schadelijke stoffen verhindert;
 • De Aloë Vera-plant is een waardevolle bondgenoot van het spijsverteringsstelsel. Het stimuleert de bacteriële flora en bevordert de afvoer van afvalstoffen, waardoor de opname van voedingsstoffen wordt verbeterd;
 • Het versterkt het immuunsysteem. De gel bevat ook acemannaan, een suiker met antivirale, ontstekingsremmende en vooral antitumorale eigenschappen. Een van de voordelen van Aloë Vera is het reguleren van de immuunreacties op infectieuze of sensibiliserende stoffen, zoals in het geval van allergieën of auto-immuunziekten;
 • Dankzij de aanwezigheid van polysachariden afgeleid van mannose, die de activiteit van macrofagen stimuleren, de synthese van collageen verbeteren en de celregeneratie verhogen;
 • Aloë kan weefsels en membranen snel herstellen, dus wordt het niet alleen gebruikt bij brandwonden, maar ook bij wonden, eczeem en blaren, om de genezing te versnellen;
 • Een ander voordeel van Aloë Vera is dat het onmiddellijke verlichting biedt bij muggenbeten en andere insecten, kwallen en zelfs brandnetelbeten. De verzachtende kracht strekt zich ook uit tot zonnebrand, zowel door vuur als door overmatige blootstelling aan de zon;
 • Gaat cellulaire veroudering tegen. Het sap van aloë om te drinken is rijk aan antioxiderende vitamines en aminozuren, zoals cysteïne, die essentieel zijn om vrije radicalen te bestrijden.

Zoals we hebben gezien, zijn er veel voordelen van Aloë Vera. De specifieke samenstelling van de gel die uit de bladeren wordt verkregen, heeft de creatie van verschillende soorten producten en dus verschillende toepassingen mogelijk gemaakt.

Om van alle voordelen te genieten en de doeltreffendheid ervan te vergroten, moet het aloë vera-product zo natuurlijk mogelijk zijn en uitsluitend voortkomen uit de extractie van de gel of het sap rechtstreeks uit de aloë vera-plant, om de oorspronkelijke kenmerken te behouden.

Aloë Vera gebruikt

Om te profiteren van alle voordelen van Aloë Vera, kan deze plant op twee manieren worden gebruikt:

 • In puur sap voor inwendig gebruik, zoals maagbeschermend, antibacterieel, laxerend en zuiverend;
 • In de vorm van een gel voor uitwendig gebruik. Het werkt als een litteken en vochtinbrengende crème, waardoor de tijd voor weefselherstel wordt verkort.

Wat betreft het eerste gebruik: is het goed om het Aloë Vera-sap te drinken? Het nemen van aloë vera-sapextract wordt vaak aanbevolen om verschillende kwalen te behandelen, maar ook gewoon om het immuunsysteem te versterken in tijden dat er meer behoefte is, om te ontgiften of om de spijsvertering te verbeteren.

We vatten samen wat de belangrijkste voordelen van Aloë Vera-sap zijn:

 • Zuivert het organisme
 • Beschermt het hart
 • Beschermt de huid
 • Goed voor het tandvlees en de mond
 • Beschermt de tandgezondheid
 • Vermindert de ontsteking
 • Reguleert de bloedsuikerspiegel.

Bovendien bevat het Aloë Vera-sap talrijke vitamines die het immuunsysteem stimuleren en talrijke functies vervullen die nuttig zijn voor het lichaam. Tot de vitamines behoren de vitamines A, C, E, B1, B2, B3 en vitamine B12, zeer zeldzaam van aard en onmisbaar voor de juiste hemolytische functie.

Wat betreft het tweede gebruik: is Aloë Vera goed voor de huid? Het antwoord is ja. De beste remedies voor zelfzorg komen vaak rechtstreeks uit de natuur. Je kunt de aloë vera-gel rechtstreeks uit de bladeren van de aloë vera-plant halen of kopen in de kruidenwinkel en gebruiken voor:

 • Het wordt gebruikt als natuurlijk middel tegen zonnebrand, bij insectenbeten, bij massages en bij spierpijn, om vlekjes op de huid te verlichten.
 • De rol van aloë vera-gel voor het gezicht is heel gebruikelijk, vooral bij het maken van doe-het-zelf-scrubs, crèmes of gezichtsmaskers, of als middel tegen acne.
 • Het gebruik van aloë vera voor haar is ook zeer gunstig. Dit wordt gebruikt als anti-rooslotion, pre-shampoo-pakket of als natuurlijke haargel.

Het aanbrengen van Aloë Vera-gel op de wonden of brandwonden veroorzaakt een onmiddellijke vermindering van het pijngevoel. Aloë vera-gel is ook nuttig voor het verlichten van tekenen op de huid bij agressieve acne. Vitamine C en collageen in de aloë-gel werken rechtstreeks op de huid en hebben een hydraterende en verzachtende werking. Het geeft verlichting bij wonden, maar ook bij brandwonden, blauwe plekken, insectenbeten en zonnebrand. Aloë Vera-gel heeft een regenererend effect op de huid zoals weinig andere ingrediënten in de natuur.

Dankzij het vermogen om de hoofdhuid diep te hydrateren, heeft de aloë vera-gel een positieve invloed op de gezondheid van het haar, waardoor het beter bestand is tegen uitvallen en scheuren.

Vond je dit artikel interessant? Laat het ons weten en deel het met je vrienden! :)

Begin met het gebruik van Aloë Vera en als u meer voedingsinformatie wilt ontvangen, neem dan contact op met ons Wetenschappelijk Team. Wij staan ​​altijd tot uw beschikking.