PILATES: WHAT IT IS AND ITS BENEFITS

PILATES: WAT HET IS EN DE VOORDELEN ERVAN

 

Pilates is een bewegingsfilosofie die de motoriek verbetert, de bloedsomloop verbetert en de spieren in balans brengt. Laten we het beter ontdekken.

Wat is Pilates?

Pilates is een vorm van gymnastiek (fitnessmethode) van revalidatie, preventief en hypothetisch therapeutisch (revalidatie), gericht op de controle van de houding - door de "regulatie van het zwaartepunt" - op zijn beurt noodzakelijk om meer harmonie en vloeiendheid in bewegingen te verkrijgen. Vooral de wervelkolom- en evenwichtscontrole moeten profiteren van de regelmatige uitvoering van Pilates.

pilates

In tegenstelling tot veel andere vormen van gymnastiek volgt de Pilates-methode strikt de principes die gebaseerd zijn op een precieze filosofische en theoretische basis. Het is dus geen eenvoudige reeks oefeningen, maar een echte methode, die zich in de afgelopen zestig jaar van oefenen en observeren voortdurend heeft ontwikkeld en geperfectioneerd.

Het doel van de schepper, Joseph Hubertus Pilates, was om mensen bewuster te maken van zichzelf, hun lichaam en hun geest om ze te verenigen in één enkele, dynamische en functionele entiteit. In zekere zin probeerde hij de beste aspecten van de westerse natuurkunde samen te voegen met die van de oosterse technieken, hoewel de methode – aanvankelijk ‘Contrology’ genoemd – altijd een sterke conventionele wetenschappelijke oriëntatie heeft gehad en daarom in wezen tegengesteld was aan de esoterische leringen van de landen van de Rijzende Zon.

Waar is Pilates goed voor?

Het doel van Pilates is het bereiken van fysieke en mentale harmonie, het versterken van de spieren zonder ze op een onnatuurlijke manier te verzwaren, het verbeteren van de elasticiteit en het versterken van elk deel van het lichaam, vooral dankzij ademhalingstechnieken. Het onthaal en de professionaliteit van de leraar spelen een fundamentele rol. Pilates zou moeten verbeteren:

 • flexibiliteit en uitbreiding van beweging;
 • coördinatie;
 • kracht en spieruithoudingsvermogen;
 • statische en dynamische houding;
 • controle over het midden van het lichaam (kern), waartoe ook de bekkenbodem behoort;
 • kwaliteit van het leven;
 • aanpassingsvermogen en perceptie;
 • eigenwaarde en verantwoordelijkheid ten opzichte van het eigen lichaam;
 • controle en mentale concentratie;
 • ademen, wat efficiënter wordt;
 • Verbinding tussen lichaam en geest.

De veelzijdigheid van de techniek heeft het gebruik ervan bij revalidatie mogelijk gemaakt. Bij deze methode zijn de positie en beweging van elk onderdeel uiterst belangrijk en beweegt het lichaam als een geïntegreerd systeem. Hoe correcter u het lichaam gebruikt tijdens oefeningen, des te correcter zal het in alle andere omstandigheden worden gebruikt. Als Pilates continu en systematisch wordt beoefend, verbetert het:

 • Flexibiliteit
 • Sterkte en weerstand tegen isometrische kracht
 • Controle en balans.

Over het algemeen is Pilates gunstig, vooral voor sedentaire mensen, maar er is geen bewijs dat het effectiever kan zijn dan "alternatieve therapieën".

pilates

Een typische les van Pilates

Een Pilates-les kan op lichaamsgewicht of met een machine, individueel of collectief. In ieder geval is het essentieel dat de instructeur tijdens de uitvoering laat zien wat de juiste houding is en hoe de oefening moet worden uitgevoerd. De belangrijkste machines die de Pilates-leraar moet weten te gebruiken zijn vier:

 • Een bed waarop een platform door enkele rails glijdt, vergelijkbaar met de roeimachine van traditionele sportscholen. Meestal is het hout en staal.
 • Een soort bed met een stalen bovenconstructie, waaraan de beoefenaar met behulp van touwen en katrollen in verschillende posities kan hangen.
 • Erg handig voor de benen, vergelijkbaar met een eenvoudige stoel maar dan met enkele pedalen aangesloten waarmee je de weerstand kunt verhogen.
 • Het is van fundamenteel belang voor de verlenging van de wervelkolom; het is een halfcilindervormige structuur.

Uiteraard worden er ook vloeroefeningen op een mat uitgevoerd. Het is erg belangrijk dat de instructeur de grenzen of fysieke moeilijkheden weet te herkennen, vooral als we het hebben over Pilates voor beginners.

Nu ben je klaar om de wereld van Pilates te betreden! We hebben echter nog een laatste tip voor u: probeer ProLon® om uw helderheid en prestaties te verbeteren: het enige 5-daagse maaltijdprogramma dat intermitterend vasten nabootst. Koop het nu!