curcumin

CURCUMINE EN SPORT

 

Kurkuma is een kruidachtige plant, oorspronkelijk afkomstig uit Azië en voornamelijk als specerij gebruikt; het actieve ingrediënt is curcumine. Curcumine is een helder geeloranje plantenpigment. Lees dit artikel om er meer over te weten te komen en de voordelen ervan.

Wat is curcumine?

Curcumine is het actieve ingrediënt in kurkuma. Kurkuma is een plant van Aziatische oorsprong die behoort tot de familie van de Zingiberaceae (dezelfde gemberfamilie). De meest interessante soort is de Curcuma Longa, gekweekt in de meeste tropische gebieden, vooral in India. Kurkuma is het meest bestudeerde kruid ter wereld, vooral het actieve ingrediënt curcumine. Een breed scala aan onderzoeken heeft het vermogen van curcumine aangetoond om talrijke biologische en farmacologische effecten te veroorzaken.

curcumin

Curcumine voordelen

Curcumine en curcuminoïden lijken verschillende functies te hebben:

  • Antioxidanten: bescherming van celstructuren tegen de schadelijke effecten van vrije zuurstofradicalen
  • Ontstekingsremmend: het verminderen van de expressie van enzymen die betrokken zijn bij de ontwikkeling van de ontstekingsreactie
  • Antitumoraal: enerzijds remt het proces van neoangiogenese en anderzijds induceert het apoptotische proces.

Om deze redenen worden curcumine en curcuminoïden al jaren op de volgende gebieden gebruikt:

  • Behandeling van ontstekingsziekten, inclusief chronische
  • Preventie van veroudering en oxidatieve ziekten zoals cataract
  • Beheer van artrose en artritische pathologie
  • Preventie van neurodegeneratieve ziekten zoals de ziekte van Alzheimer
  • Ontgifting van giftige stoffen

De afgelopen jaren is er een verband gevonden tussen curcumine en sport. Blijf lezen.

Curcumine en sport

Is er een verband tussen curcumine en sport? Ja, er is een mogelijk effect van curcumine op de sportprestaties.

Uitputtende lichaamsbeweging, vooral acute of hoge intensiteit met veel excentrische contracties, leidt tot spierbeschadiging. Door inspanning geïnduceerde spierschade (EIMD) induceert een ontstekingsreactie die gepaard gaat met verminderde spierkracht, plaatselijke zwelling en een toename van spiereiwitten in het bloed. Om ontstekingen en spierschade tot een minimum te beperken, is de focus verschoven naar stoffen die het gevaar kunnen afweren. Onder deze heeft curcumine belangstelling gewekt. 

Curcumine heeft verschillende biologische activiteiten, dankzij de antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen, die hartbeschermende, immuunregulerende, antineoplastische en hepatoprotectieve effecten kunnen hebben, naast positieve effecten op diabetes en het zenuwstelsel. Bovendien heeft het positieve effecten aangetoond op sportbeoefenaars en atleten. Een klinische proef met individuen van beide geslachten heeft aangetoond dat suppletie met curcumine, na excentrische oefeningen, de EIMD aanzienlijk verminderde, wat leidde tot een beter herstel na inspanning. 

curcumin and sport

De genezende en heilzame eigenschappen van deze stof voor het lichaam worden bij atleten nog verder versterkt. Curcumine kan namelijk beschermen tegen artrose, waardoor de normale beweeglijkheid van de gewrichten behouden blijft, en werkt als een krachtige antioxidant, die de productie van vrije radicalen bestrijdt, die juist door intensieve sportactiviteit wordt gestimuleerd.

Het is ook perfect voor degenen die op competitief niveau sporten, vooral als het een contactdiscipline is, omdat het ook een natuurlijke ontstekingsremmer is, naast de bescherming van reumatoïde artritis en bepaalde soorten kanker, waaronder darm-, prostaat- en borstkanker. . Bovendien beschermt het ook de natuurlijke functies van de lever en het maag-darmstelsel.

Voor degenen die de juiste sportvoeding volgen, vermindert het juiste supplement op basis van curcumine daarom eventuele ontstekingstoestanden en behoudt het de beweeglijkheid van de gewrichten, als het vóór een sportprestatie wordt ingenomen, voorkomt het ontstekingen na de training en versnelt het spierherstel.

Curcumine en sport: kort samengevat

We kunnen zeggen dat suppletie met curcumine de sportprestaties verbetert door spierschade en vermoeidheid te verminderen. Bovendien heeft het een ontstekingsremmende werking. Kortom, curcumine is veilig en de suppletie ervan biedt ons de mogelijkheid om het sportpotentieel te verbeteren.

 

Wil je meer weten over curcumine of andere voedingssupplementen? Houd contact met onze voedingscoach . Boek nu uw gratis adviesgesprek .