Alles over pompoen!

Pompoen: Voordelen, gezonde recepten en de ProLon® 5-Day

Pompoen is een vrucht die zeer bekend staat om zijn verschillende voedingsstoffen en voordelen, die de algemene gezondheidstoestand van een persoon positief beïnvloeden. Door zijn veelzijdigheid kan je vaak verschillende gezonde recepten vinden en bereiden! Door deze eigenschappen is pompoen een van de belangrijkste ingrediënten van het ProLon-dieet.

De oorsprong van flespompoen

Flespompoen, een bloeiende plant, wordt gedefinieerd als een groente, maar wordt botanisch gezien als een vrucht vanwege het aantal zaden dat hij bevat. Pompoen is een ingrediënt waarmee je zowel zoete als hartige gerechten kunt maken.

Flespompoen komt oorspronkelijk uit Mexico en Midden-Amerika, waar het oorspronkelijk door de inheemse bevolking werd geteeld. Pas na 1942 werd het ontdekt door Europese kolonisten. De Hubbard Squash, genoemd door Lady Elizabeth Hubbard in de 19e eeuw, is de bekendste Amerikaanse pompoen.

Hoeveel soorten pompoen worden er wereldwijd geteeld?

In totaal zijn er meer dan 30 verschillende soorten pompoen, die allemaal verschillen in grootte, vorm, kleur, teeltwijze en bereiding.

De pompoen families kunnen worden onderverdeeld in twee soorten: zomer- en winterpompoenen. Zomerpompoenen zijn planten die snel groeien en kleine vruchten voortbrengen in diverse vormen en kleuren, variërend van geel tot groen. 

Een voorbeeld dat we allemaal kennen uit de zomerpompoen familie is de courgette. Pompoen en flespompoen daarentegen behoren beide tot de familie van de winterpompoenen

Wat is het verschil tussen een pompoen en een flespompoen?

De meest bekende winterpompoenen zijn de pompoen en de flespompoen. Hoewel ze enkele kenmerken gemeen hebben, vertegenwoordigen ze tegelijkertijd twee verschillende variëteiten. 

Pompoen

Pompoen wordt door veel culturen gezien als het symbool van Halloween. Het is een ronde vrucht, geel-oranje gekleurd. Hij bestaat voor 90% uit water. Wat de meeste mensen niet weten is dat er meer dan 45 soorten pompoenen zijn, die op elk continent (behalve Antarctica) kunnen worden geteeld. De belangrijkste gezondheidsvoordelen van pompoenen zijn:

  1. Bètacaroteen (dat de oranje kleur aan de pompoen geeft), dat helpt beschermen tegen astma en hartziekten.
  2. Het bevat vitamine C en kalium, wat de gezondheid van je hart ondersteunt.
  3. Bovendien helpen vitamine C, vitamine E en bètacaroteen de gezondheid van de ogen te ondersteunen en degeneratieve schade bij ouderen te voorkomen.

Benieuwd waar pompoen vroeger voor werd gebruikt? Het heeft een oeroude oorsprong! Pompoenpitten werden vroeger door de Azteken gegeten als verzadigend tussendoortje. Andere inheemse volkeren gebruikten de pompoenpulp echter als een medisch mengsel, gericht op het verlichten van brandwonden.

Wat wij dus gemeen hebben met de geschiedenis is dat wij, net als vroeger, nooit zijn gestopt met het consumeren van elk deel van de pompoen: van de schil tot het vruchtvlees, de hele pompoen is eetbaar.

Flespompoen

Een vrucht die doet denken aan een klokje, gekleurd in een crèmekleurige schil, met geelachtig of oranje vruchtvlees. Maar wat zijn de belangrijkste gezondheidsvoordelen van butternutpompoen?

  • Vitamine A en Vitamine C zijn de eerste belangrijke antioxidanten die de cellen helpen beschermen tegen schade veroorzaakt door onstabiele moleculen. Ze helpen ook het verouderingsproces te vertragen en ondersteunen de groei van weefsel zoals huid en haar! Luteïne en Zeaxanthine, de andere twee antioxidanten, ondersteunen ook de gezondheid van de ogen.
  • De grote hoeveelheid vezels in flespompoen helpt constipatie te voorkomen.
  • Kalium helpt bij het voorkomen van een hogere bloeddruk, en samen met andere elementen zoals Magnesium, Mangaan en Calcium spelen ze allemaal een belangrijke rol bij het verbeteren van de botdichtheid.

Maar hoe kunt u flespompoen bewaren? Geadviseerd wordt om flespompoen te bewaren op een koele, droge en donkere plaats, uit de buurt van vruchten die snel rijp worden, bijvoorbeeld appels. Appels geven bij het rijpen ethyleengas af dat de flespompoen kan aantasten, wat kan leiden tot rotting van uw flespompoen. Zorg ook voor een goede luchtcirculatie, maar niet in de koelkast.

Gezond recept met pompoen

Hier is een gezond recept uit The Longevity Diet boek: 

Pompoensoep met croutons

  • Pompoen of pompoen, geschild, van zaadjes ontdaan en in stukjes gesneden (300 g)
  • Olijfolie (12 ml/1 el)
  • Chilivlokken (optioneel)
  • Peterselie
  • Zout en peper naar smaak
  • Croutons (40 g)
  • Pompoenpitten (9 g/1 tl)

 Instructies:

  1. Kook de pompoen of flespompoen in gezouten water. 
  2. Giet het water af zodra het gaar is. 
  3. Voeg de olie, chilivlokken, ui, peterselie en zout en peper naar smaak toe. 
  4. Goed roeren. 
  5. Als de soep de gewenste consistentie heeft bereikt, pureer hem dan met een staafmixer. 
  6. Serveer in een kom gegarneerd met croutons en pompoenpitten.

Alternatief: U kunt ook de smakelijke Butternut Squash soep proberen, die te vinden is in onze ProLon® 5-Day.

Flespompoen en het verband met de ProLon® 5-Day

De butternut pompoen is een belangrijk ingrediënt in onze tweede versie van de ProLon® 5-Day. Als hoofdbestanddeel van onze 4 soepen geeft de vrucht onze soep een licht oranje kleur, terwijl hij een dichte consistentie heeft die te vergelijken is met gepureerde soep. En laten we de zoete en nootachtige smaak op het bord niet vergeten.

Hoewel al onze ProLon® 5-Day soepen gedroogd zijn, bevatten onze soepen nog steeds alle eigenschappen van de originele ingrediënten. Door de combinatie met alle verschillende voedingsstoffen, zorgt ProLon er voor dat uw lichaam in de vastenstand komt, waarin het proces van celregeneratie en energieboost begint.

Nog nooit de ProLon® 5-Day geprobeerd? Ontdek hoe gemakkelijk het is om binnen vijf dagen te genieten van alle voordelen.

Koop nu