Het keto-dieet is een koolhydraatarm dieet dat voornamelijk wordt gebruikt om af te vallen en de vetverbranding op gang te brengen. In dit artikel kun je meer informatie vinden over het keto-dieet met een voorbeeld van een keto-dieetplan.

Wat is een keto-dieet?

Het keto-dieet is een dieet met als doel de vermindering van het innemen van suikers. Hierdoor wordt het lichaam aangezet tot het produceren van glucose (suikers) uit de vetten die het lichaam bezit. Keto-dieet betekent “dieet dat ketonen produceert” (een metabolisch residu van energieproductie uit vetten).

Ketonen worden regelmatig in kleine hoeveelheden geproduceerd en kunnen gemakkelijk worden afgevoerd door urine en longventilatie(in/uitademen). Tijdens een keto-dieet stijgt het volume van ketonen binnen het lichaam. De staat van vergrote hoeveelheid ketonen binnen het lichaam wordt ‘ketose’ genoemd. De aanwezigheid van ketonen in het bloed kan een positieve invloed hebben op  vetvermindering binnen het lichaam.

Er is niet één type keto-dieet dat het beste werkt, alle voedingsmiddelen die je tot je neemt (die in totaal minder dan de benodigde hoeveelheid calorieën, koolhydraten en soms eiwitten bevatten), kunnen het ketoseproces activeren. Sommige soorten keto-diëten worden op medisch gebied gebruikt (bijvoorbeeld tegen medicijnvrije epilepsie, ernstige obesitas geassocieerd met bepaalde stofwisselingsziekten, polycysteus ovariumsyndroom (PCOS), etc.), maar over het algemeen worden keto-diëten  met name toegepast op het gebied van fitness en gezondheid

Kenmerken van het keto-dieet

Het voedingsschema van het keto-dieet is:

  • Vaak caloriearm (caloriearmdieet)
  • Laag in koolhydraten (koolhydraatarmdieet)
  • Normaal of hoog in eiwitten, hoewel de absolute hoeveelheid (in grammen) vaker hoog dan gemiddeld is
  • Een hoog gehalte aan vetten

Keto-dieet bij de FMD

Het ProLon® 5-dagen Fasting Mimicking Dieet draagt bij aan het starten van ketose. Door de ProLon 5-dagen vastenkuur neemt de vetverbranding rond de 2e of 3e dag toe, wat bijdraagt ​​​​aan de start van ketogenese (het aanmaken van ketonen binnen het lichaam). Tegen het einde van de eerste dag tot aan de laatste dag kan ketose optreden*. (*dit kan van persoon tot persoon verschillen). Als je een suikerarm dieet wilt volgen dat niet te lang duurt, bestel dan nu ProLon® 5-dagen vastenkuur.

Hoe werkt een keto-dieet?

De werking van het keto-dieet is gebaseerd op de vermindering van calorieën en koolhydraten die, in combinatie met een juiste hoeveelheid eiwit er uiteindelijk voor kunnen zorgen dat de lipolyse en cellipide-oxidatie (het aanmaken van glucose uit lichaamsvetten)  verbeteren.

Keto-dieetplan

  • Vermindering van enkelvoudige en complexe koolhydraten: voedingsmiddelen die koolhydraten bevatten moeten vermeden worden (zelfs als dit praktisch onmogelijk lijkt). De groenten blijven behouden, die fructose (suikers) bevatten, waardoor het percentage complexe koolhydraten wordt verlaagt ten opzichte van de eenvoudige (maar vergeet niet om kleine porties te eten, ook van de groenten). Deze voedingsstoffen zijn de primaire brandstof van het lichaam en door ze “tot een minimum” te verminderen, wordt het lichaam gedwongen zich te ontdoen van overtollige vetreserves. Ook zijn koolhydraatrijke voedingsstoffen een ‘trigger’ om insulineproductie aanzienlijk stimuleren, daarom zou matiging een belangrijke metabolische verschil kunnen betekenen
  • Kwantitatieve toename van vetten en eiwitten, waardoor de calorie-inname constant blijft. Na het elimineren van koolhydraten, moeten de porties eiwitrijk voedsel constant worden gehouden, terwijl tegelijkertijd alleen de hoeveelheden voedsel met een hoog vetgehalte (oliën, oliezaden, vlezige olieachtige vruchten, enz.) worden verhoogd. In theorie compenseert dit het verschil door vermindering van koolhydraten dankzij de grotere hoeveelheid vetten. Er moet echter worden vermeld dat veel aminozuren glucogeen zijn (ze worden omgezet in glucose voor glucogenese) en een metabolische werking hebben die vergelijkbaar is met koolhydraten, waardoor het effect op lipolytische enzymen en de productie van ketonen gedeeltelijk teniet wordt gedaan.

Keto-dieetplan

Vermijd alle soorten voedsel die verborgen suikers kunnen bevatten, zoals vruchtensappen die 90% toegevoegde suiker en slechts 10% pulp bevat. Let ook op de suikers in snoep, kauwgom, medicijnen, supplementen, sauzen en balsamicoazijn. Andere voedingsmiddelen die in een keto-dieet moeten worden uitgesloten of beperkt, zijn alle peulvruchten en bijvoorbeeld gekookte wortelen (die alleen in kleine hoeveelheden kunnen worden ingenomen, als ze rauw zijn), bananen, ananas, appels, mango, granen en aardappelen.

Consumptie van alle bladgroenten is toegestaan. Denk hierbij aan salade, broccoli, courgette, spinazie, kardoen, bloemkool, venkel, pompoenbloemen, radicchio, selderij, groene paprika, radijs, raapstelen. Eet ook dierlijke eiwitten zoals die in vis te vinden zijn. Tomaten, pompoen, artisjokken, sperziebonen, aubergines, rode en gele paprika’s, asperges, prei en uien kunnen met mate worden geconsumeerd. Eet vettig gedroogd fruit (amandelen, noten en meer), maar met mate.

Het wordt aanbevolen om een keto-dieet te volgen onder medisch toezicht. Het wordt niet aanbevolen voor mensen met lever- en nierproblemen of andere ziekten zoals diabetes type I. Voor vragen en ondersteuning kunt u terecht bij onze FAQ pagina of contact met ons opnemen.