Intermittent fasting is een ‘voedingsprincipe’ gebaseerd op het idee van het creëren van een “venster” (tijdsbestek) van vasten met een specifieke duur die de algehele caloriebalans en het hormonale metabolisme beïnvloedt. In dit artikel kom je meer te weten  over de werking en de voordelen van intermittent fasting.

Hoe werkt intermittent fasting?

Er zijn drie ‘strategieën die bij intermittent fasting worden toegepast: vasten op afwisselende dagen, 2 dagen per week vasten en dagelijks vasten (het tijdsbestek dat de persoon eet is beperkt tot 8-12 uur en de resterende 12-14-16 uur zijn voor vasten).

Voordelen van intermittent fasting

Het lijkt erop dat intermittent fasting een gunstig effect kan hebben op sommige waarden in het bloed. De triglyceridenconcentratie (vetten in het bloed) daalt in veel studies en hangt samen met de hoeveelheid gewichtsverlies. Een daling in totaal cholesterol en LDL-cholesterol wordt in sommige onderzoeken wel gevonden en in andere niet. Mogelijk is dit afhankelijk van het cholesterolgehalte aan het begin van de studie. De bloeddruk lijkt te verlagen als er ook voldoende gewichtsafname is. Er kan ook een gunstig effect zijn op nuchtere insulinewaarden en insulineresistentie, maar nuchter glucose lijkt onveranderd. Deze gunstige effecten hebben te maken met gewichtsverlies en zie je ook vaak bij andere caloriebeperkte diëten.

Het eiland Okinawa (in het zuiden van Japan) heeft het absolute record voor het aantal honderdjarige inwoners in goede gezondheid. Daarom is het één van de vijf blauwe zones ter wereld. Op Okinawa wordt intermittent fasting al jaren toegepast. Hier eten veel inwoners voornamelijk groenten, algen, goya, tofu, vis (zeer rauw, ook van groot formaat zoals tonijn) en heel weinig vlees.

Een ander zeer belangrijk aspect dat kenmerkend is voor de eetstijl van de bewoners van dit Japanse eiland is caloriebeperking. Er bestaat een beroemd lokaal gezegde dat je ongeveer 80% van het voedsel moet eten dat nodig is om je vol te voelen.

Handige tips voor intermittent fasting

Ondanks de uiteenlopende gezondheidsvoordelen van intermittent fasting, is het niet eenvoudig om deze methode in het dagelijks leven toe te passen. Voordat je met intermittent fasting begint, is het noodzakelijk om je te laten voorlichten door een voedingsdeskundige. In afstemming met de voedingsdeskundige wordt een persoonlijk dieet van macro- en micronutriënten bepaald.

Intermittent fasting met ProLon® 5-dagen vastenkuur

Tegenwoordig kun je profiteren van vasten zonder lekker eten op te geven: het Fasting Mimicking Diet® van ProLon is hierbij een van de opties. Het Fasting Mimicking Diet® van ProLon is een 5-dagen vastenkuur waarmee je kunt profiteren van de voordelen van vasten terwijl je ‘gewoon’ kunt eten. Hoe is dit mogelijk? ProLon is samengesteld uit een specifieke hoeveelheid micro- en macronutriënten. Deze samenstelling is meer dan 20 jaar lang onderzocht, waardoor het lichaam niet merkt dat het voedsel binnenkrijgt. Vind hier meer informatie over het Fasting Mimicking Diet® van ProLon.