Er zijn verschillende relatief korte dieetmethodes die zijn ontworpen om gifstoffen uit het lichaam af te voeren. De meest bekende zijn; Detoxen, sapvasten en de 5-daagse vastenkuur van ProLon. Tijdens het vasten wordt er getracht om het lichaam (inclusief organen) in een ‘rusttoestand’ te brengen. De lever verhoogt de uitscheidingscapaciteit en gifstoffen worden verwijderd uit het lichaam. Door het lichaam in de ‘ruststand’ te zetten verbetert de bloedcirculatie, net als de opname van voedingsstoffen. In dit artikel behandelen we de verschillende methodes.

Detoxen en sapvasten

De methoden voor sapvasten en detoxen lijken erg op elkaar en hebben richtlijnen die erg op elkaar lijken.

Voor het sapvasten gelden de volgende richtlijnen:

  • 1 tot 3 dagen vasten;
  • Je eet alleen vers fruit en drinkt groentesappen (appel, wortel, ananas, boerenkool, citroen), smoothies, water, thee;
  • Je drinkt alleen specifieke detoxdranken, zoals gezouten water of citroensap;
  • Je neemt supplementen of kruiden;
  • Je neemt geen alcohol, koffie, sigaretten, geraffineerde suiker en andere allergene voedingsmiddelen;
  • Je vermijd voedingsmiddelen die rijk zijn aan koolhydraten en eiwitten.

De duur en de intensiteit van het sapvasten varieert, maar over het algemeen duurt het niet langer dan 3 dagen om de kans op het ontwikkelen van gezondheidsrisico’s te verkleinen. Hoge hoeveelheden suiker zonder vezels kunnen leiden tot een verhoging van de bloedsuikerspiegel en in extreme gevallen tot diabetes.

Voor personen die geen goed functionerende bijnieren hebben, kan sapvasten een gevaarlijke onbalans in de zout-kaliumverhouding veroorzaken. De meeste groenten en fruit bevatten veel kalium en weinig natrium. De grote inname van kalium kan verwarring, hoofdpijn, misselijkheid, spierkrampen of spasmen veroorzaken.

Een detoxkuur is langer dan sapvasten en kan een week tot een maand duren. De voordelen van detoxen zijn:

  • Je beperkt de suikerinname. Dit is een van de meest voorkomende oorzaken van diabetes en hart- en vaatziekten;
  • Je verhoogt de inname van vers voedsel en beperkt de inname van junkfood (die vol met suikers en vetten zitten);
  • Je lichaamsgewicht kan naar beneden gaan

Er zijn zeker ‘nadelen’ met betrekking tot deze manier van vasten. Wanneer deze methodes (te) lang worden volgehouden kan er gevaar voor de gezondheid ontstaan wat zich laat vertalen in diarree. Het gevolg hiervan is verlies van minerale zouten, hoofdpijn door de caloriebeperking en verstoring van de elektrolytenbalans als gevolg van hoge waterconsumptie. Uiteindelijk zal een persoon weer terug moeten gaan (vanwege gezondheidsredenen) naar een gebruikelijke dieet met gewichtstoename tot gevolg.

Sapvasten en detoxen hebben als gemeenschappelijk doel om het lichaam een ​​pauze te geven van ongezond voedsel en gewoonten die ons een slecht gevoel geven. Om deze reden lijken ze erg op vasten, hoewel ze veel minder wetenschappelijke ondersteuning hebben.

ProLon® 5-dagen vastenkuur

ProLon is een 5-dagen vastenkuur en is zorgvuldig samengesteld om het vasten na te bootsen. ProLon is een nieuw en innovatief programma. ProLon voedt het lichaam door de consumptie van energierepen, soepen, snacks, drankjes en supplementen. Dit protocol is laag in calorieën, suikers en eiwitten, maar hoog in onverzadigde vetzuren.

Sommige mensen voelden zich meer gefocust en energieker tijdens en/of na een periode van detox of vasten. Het kan te wijten zijn aan het elimineren van bewerkte voedingsmiddelen, zoals alcohol en suikers. Anderen kunnen zich minder gestrest voelen vanwege een hoge caloriebeperking.

Caloriebeperking bevordert over het algemeen een lang leven en verbetert de gezondheid (toename van energie, gewichtsverlies, betere spijsvertering en huid). ProLon is de een vastenkuur gebaseerd op meer dan 20 jaar onderzoek, ontwikkeld door Prof. Valter Longo van het Longevity Institute van de University of Southern California.

Naast het sterke wetenschappelijke bewijs, heeft ProLon nog  meer voordelen. Zo mag je gedurende de 5-dagen vastenkuur gewoon blijven eten; ProLon zorgt dat het lichaam denkt dat het aan het vasten is. Verder is het gebruik van Prolon ook tijdbesparend, want alles wat je nodig hebt, wordt geleverd in een eenvoudige doos met gemakkelijk te volgen instructies. ProLon kan ketogenese initiëren, wat gewichtsverlies kan ondersteunen met behoud van spiermassa.

Verder, zorgt ProLon voor het behoud van gezonde niveaus van lichaamseigen stoffen (glucose, triglyceriden, cholesterol, bloeddruk, C-reactief proteïne). De gezondheidsvoordelen houden aan tot drie maanden na het voltooien van drie cycli van ProLon in drie maanden.

Helaas kan ProLon ook bijwerkingen hebben, zoals vermoeidheid, een zwak gevoel, hoofdpijn door cafeïne-onthouding en gebrek aan energie. Dit is de reden waarom het niet voor iedereen is weggelegd. In bepaalde situaties kan een arts helpen bepalen of ProLon een veilige keuze voor je is.

Over het algemeen moeten kinderen, tieners, ouderen, mensen die ondervoed zijn of lijden aan eetstoornissen, vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven en mensen met ziekten zoals diabetes hebben, deze specifieke drie soorten diëten (niet alleen vasten, maar ook sapvasten en detoxen) vermijden.

Tot slot is het belangrijk om te kiezen welke vastenmethode volgens de zorgverlener het meest geschikt is voor uw eigen behoeften, haalbaarheid en medische omstandigheden.Meer weten over ProLon? Neem contact met ons op