Er is geen beschaving, cultuur of religie waarin vasten geen belangrijke rol heeft gespeeld. In dit artikel lees je over de evolutie van vasten en hoe we tot het Fasting Mimicking Diet en de ProLon®-kit zijn gekomen.

De oorsprong van vasten

In de oudheid was vasten een mystiek-religieuze praktijk waarmee mannen hun lichaam wilden zuiveren om dicht bij het goddelijke te komen. Vasten heeft een prominente plaats in de geschiedenis van de geneeskunde: Hippocrates, Aulo Gellio, de Salernitana-school, Avicenna studeerde en beoefende het.

In de negentiende eeuw begon het vasten medisch-wetenschappelijke waarde te krijgen, met de Franse fysioloog Chossat, die onderzoek deed naar duiven. Hij toonde aan dat bij extreem vasten de minst belangrijke weefsels worden gebruikt voor het voortbestaan ​​van het organisme, en de vitale organen worden gespaard of met minimaal verlies. Tijdens het vasten zet het organisme een “superieure intelligentie” in beweging, waarbij het voornamelijk de minder edele weefsels gebruikt, beginnend bij het vet.

Intermittent vasten

Tegenwoordig is het aangetoond dat vasten zonder enige schade mogelijk is, maar met mate. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat de hersenen zijn uitgerust met enzymen die ketonen kunnen metaboliseren. In het bijzonder is aangetoond dat de hersenen tijdens een vastenperiode de ketonen kunnen gebruiken om de nodige suikers te produceren.

Soorten vasten

Tegenwoordig kennen we verschillende soorten vasten.

  • Tijdgebonden eten (TGE)

In bij TGE beperk je je voedselinname tot een bepaald aantal uren per dag. Door het aantal uren dat je eet tijdens elke cyclus van 24 uur te verkorten, je minder zult eten en dus minder calorieën binnenkrijgt en de tijd dat je vast verlengt. Zolang je binnen een periode van 12 uur van elke dag redelijk grote porties gezond voedsel eet, is de kans groot dat je zult genieten van de voordelen van vasten die niet al te moeilijk te volgen zijn en die je op de lange termijn volhoudt.

  • Intermitterend vasten

Bij een intermittent vastendieet wissel je  perioden van eten en vasten af. Tijdens een intermittent vastenprogramma zal de persoon een tijdje vasten, meestal niet meer dan 48 uur, en dan normaal eten voor de resterende periode per week. Het meest voorkomende voorbeeld hiervan staat bekend als het “5:2”-dieet, waarbij de calorieën gedurende 2 dagen (bij voorkeur niet-opeenvolgend) streng worden beperkt, waarna de andere 5 dagen in de week normaal worden gegeten.

Andere programma’s voor intermittent vasten omvatten volledig vasten waarbij gedurende een bepaalde tijd (meestal 16-24 uur) geen voedsel wordt geconsumeerd, ook tijdens niet-opeenvolgende dagen per week. Hoewel de resultaten van gewichtsverlies en vetverbranding aanzienlijk kunnen zijn bij intermittent vastenprogramma’s, vereisen voordelen van veranderingen op cellulair niveau een type vastenprogramma dat langer duurt dan 48 uur.

  • Langdurig vasten

Het langdurig vasten dieet is vasten voor een langere periode; meestal ergens tussen de 4 en 7 opeenvolgende dagen. Het belangrijkste doel van dit type vastendieet is om het effect van het vasten, gedurende meerdere dagen te voelen, wat veranderingen op cellulair niveau stimuleert om de gezondheid te bevorderen.

Een voorbeeld van langdurig vasten is watervasten gedurende een reeks van 3-7 opeenvolgende dagen (wat altijd na raadplegen van een arts moet worden gedaan). Een ander voorbeeld van langdurig vasten, mogelijk veiliger en gemakkelijker te voltooien, is het Fasting Mimicking Diet (FMD), waarbij specifieke voedingsmiddelen kunnen worden gegeten terwijl het lichaam toch in een nuchtere toestand kan blijven en veel van dezelfde voordelen kan ervaren.

  • Fast Mimicking Diet

Het Fasting Mimicking Diet is het eerste en enige maaltijdprogramma dat klinische proeven heeft ondergaan aan de Universiteit van Zuid-Californië en gepatenteerd is vanwege de anti-verouderingseffecten. Dit 5-daagse maaltijdprogramma biedt wetenschappelijk onderzochte micro- en macronutriënten in precieze hoeveelheden aan, die je voeden, maar die door je lichaam niet als voedsel worden herkend en daarom een ​​vastentoestand nabootsen.

Het Fasting Mimicking Diet voedt je lichaam en ondersteunt de algehele gezondheid.

Wat zijn de voordelen van FMD?

  • Prestaties verbeteren. Voel meer focus, helderheid en energie door de voordelen van een gezonder lichaam;
  • Modulatie van lichaamssamenstelling. Het ProLon-dieet kan gewichtsverlies veroorzaken en tegelijkertijd de spiermassa behouden. De snelheid van gewichtsverlies kan van persoon tot persoon verschillen.
  • Cellulaire reset. Activeer het gunstige effect van caloriebeperking en bevorder herstel van binnenuit;
  • Metabole gezondheid. Help de metabolische gezondheid te behouden om het algehele welzijn te ondersteunen

Wil je meer informatie over het Fasting Mimicking Dieet? Kijk dan eens op deze pagina.